Ingen tatere på kongens hagefest

Kongeparet har et travelt program på sitt første besøk i Midtøsten. Her fotografert under Hagefesten i fjor.
Foto: Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Ingen representanter for taternes organisasjoner var invitert til festen i Slottsparken forrige uke.
0Shares

– Jeg visste ikke noe om denne festen før jeg så den på TV og hørte at gjestene skulle gjenspeile hele det norske samfunnet. Da kongen holdt sin tale lurte jeg på hvorfor ingen av oss var invitert, sier Holger Gustavsen fra Magnor til VG.

Gustavsen, som er daglig leder for Romanifolket og Taternes senter i Oslo, og leder for Taternes Landsforening i Norge sier dette til VG:

– Kongen nevnte jo omtrent alle grupperinger i landet i sin tale, men utelot oss. Vi er et folk som har blitt holdt utenfor i all tid.

– Skal vi holdes utenfor nå igjen, spør han.

Ikke holdt utenfor
Til VG sier assisterende kommunikasjonssjef ved slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, at kongeparet hverken glemte eller bevisst utestengte noen grupper fra festen, selv om ikke alle minoriteter i Norge var representert.

– Kongeparet ønsket å få til et representativt utvalg gjester som speiler helheten av Norge i dag. Fylkesmennene fikk i oppdrag å plukke ut 50 gjester hver, forklarer kommunikasjonssjefen.

1000  av de 1500 inviterte gjestene var fra de i alt 19 fylker i Norge, pluss Svalbard, de resterende gjester var representanter for organisasjonene Kong Harald og Dronning Sonja er beskyttere for, og noen representanter for det offisielle Norge.

Ingen organisasjoner utenom de som har kongelig beskytterskap fikk spesiell invitasjon, skriver VG.

– Vi håper at både talene og mangfoldet i underholdningen på hagefestefesten, gjorde at alle grupper følte seg inkludert, sier Gjeruldsen.