PST: Skoler er mulige terrormål for høyreekstreme tenåringer i Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) frykter skoleangrep fra høyreekstreme tenåringer.
Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) frykter skoleangrep fra høyreekstreme tenåringer som ofte velger mål som har personlig betydning.
105Shares

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) frykter skoleangrep fra høyreekstreme tenåringer som ofte velger mål som har personlig betydning.

Ifølge PST er det 40–60 prosent sannsynlighet for at høyreekstremister vil forsøke å utføre terrorhandlinger i Norge de neste 18 månedene.

«En eventuell høyreekstrem terroraksjon i Norge vil mest sannsynlig være et forsøk på et masseskadeangrep utført av én person», skriver PST i sin oppdaterte vurdering av terrortrusselen mot Norge. Der omtaler PST skoler som mulige terrormål, og begrunner dette blant annet med flere konkrete saker i utlandet det siste året.

Til Filter Nyheter sier fungerende kontraterrorsjef Gry Bull-Hansen i PST at mange av dem som radikaliseres til høyreekstremisme i Norge i dag, er svært unge.

– Ekstremister velger ofte mål som er kjent for dem, eller har personlig betydning, og når det er snakk om skoleelever, er det nærliggende at skolen er den viktigste arenaen i deres liv. Skoler huser også mennesker i det høyreekstreme fiendebildet, som muslimer, elever med ikke-vestlig utseende og LHBT-personer, sier Bull-Hansen.

Hun understreker at PST ikke har avdekket angrepsplaner mot skoler i Norge – og at bekymringen er en overordnet antakelse om trusselbildet de neste 18 månedene.

(©NTB)