– En seier for hvite liv

Republikaneren Mary Miller omtaler det nye abortvedtaket som en «seier for hvite liv».
104Shares

På fredag besluttet amerikansk høyesterett at retten til selvbestemt abort skal fjernes på nasjonalt nivå. Nå er det opp til hver enkelt stat å bestemme hvorvidt abort skal være lovlig.

Ifølge CNN har ti stater allerede innført abortforbud etter fredagens beslutning. Totalt 26 av USAs 50 stater ser ut til å ville innføre abortforbud, eller ekstremt strenge regler for abort.

Det var et flertall av republikanske politikere som sto i spissen for å fjerne loven som hindret stater i å innføre abortforbud. Den republikanske politikeren Mary Miller er en av flere som uttrykker stor glede over resultatet i høyesterett.

– På vegne av alle MAGA-patriotene i USA, vil jeg takke deg for den historiske seieren for hvite liv i høyesterett i går, sa Miller til den tidligere amerikanske presidenten Donald J. Trump, på et rally i Illinois lørdag kveld.

Etter hun har sagt disse ordene, klapper hun i hendene for Trump og får applaus fra publikum.

Rotet med ordene

Millers talsperson, Isaiah Wartman, uttaler til Associated Press  samme kveld at hun rotet med ordene:

– Man ser tydelig at hun leser fra et stykke papir. Hun mente å si: “rett til liv”.

Senere tweetet Miller følgende:

– Jeg vil alltid forsvare RETTEN TIL LIV.

– Vil ramme fargede og fattige kvinner hardest

Amnesty International har tidligere uttalt at fargede og fattige kvinner vil bli hardere rammet enn andre av beslutningen.

– Det vil få dramatiske konsekvenser for kvinners liv og helse. Særlig for fattige og unge kvinner som ikke uten videre kan kjøpe seg tilgang til en trygg og lovlig abort i en annen stat, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International Norge til NTB.