Statsoverhode-krenkelser ikke lenger straffbart

Foto: Arkiv.

Vitser, satire, harselas og krenkelser rettet mot utenlandske statsoverhoder og andre høytstående representanter skal ikke lenger kunne straffeforfølges, melder Nettavisen.

Flertallet er enig i at bestemmelsen i straffeloven er problematisk sett opp mot ytringsfriheten. Komiteen har derfor innstilt på et vedtak hvor Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å fjerne bestemmelsen.

– Jeg ser ikke en eneste grunn til å ha en egen lov mot å fornærme representanter fra en fremmed stat. Det er forskjell på vold, hatefulle ytringer og rasisme, som alltid er og bør være forbudt, og det å fornærme noen, sa SVs Bård Vegar Solhjell da lovforslaget ble fremmet i vår.

Satiredikt
Saken ble aktuell etter at den tyske komikeren Jan Böhmermann framførte et satiredikt på TV rettet mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Tyrkia tok saken særs alvorlig og diktet utløste en diplomatisk krise mellom de to landene som endte med at det tyske utenriksdepartementet mottok en diplomatisk note. 

Også det norske lovverket har hittil hatt en lignende bestemmelse. Ifølge loven kunne man straffes med fengsel i inntil ett år ved å opptre «fornærmelig» overfor en representant for en fremmed stat.