Ny bok skildrer Trondheims jødiske miljø på 30-tallet:

Historien om et norsk Holocaust-offer

En ny bok om Cissi Klein, Trondheims Anne Frank, gis ut i høst.
Foto: Aschehoug forlag
I september gir Aschehoug ut boka om Cissi Klein, skrevet av Adresseavisen-journalist Geir Svardal.
64Shares

Forfatterens forhold til Klein strekker seg over flere år og mange reportasjer som han selv har skrevet om henne og det jødiske Trondheim.

– Cissis liv er blitt servert i bruddstykker, men hele tiden har jeg følt at jeg har stått i gjeld til henne, en slags forpliktelse om å gå opp det ufattelig korte livet hun fikk leve, 13 år, så detaljert som mulig, sier Svardal til Aschehoug.

Klein fra Trondheim var 13 år du hun ble deportert til Auschwitz i februar 1943. Hun overlevde ikke, men historien hennes har satt dype spor.

Skildrer Trondheims jødiske miljø

I Ingen skal få se at jeg gråter skildrer Svardal familiehistorien hennes og det jødiske miljøet i Trondheim, og han følger Cissi inn i de tunge krigsårene.

– Heldigvis rakk jeg å møte og snakke med flere av de som vokste opp med Cissi og som kunne huske henne fra Trondheim på 1930-tallet. Etter å ha satt punktum for “Ingen skal få se at jeg gråter”, gikk jeg bort til statuen av henne i Museumsparken og hvisket til henne at nå var det gjort, nå var historien levert, sier forfatteren.