Storskog-flyktninger får behandlet søknadene i Norge

Dette bildet fra tidligere i vinter viser asylsøkere med barn som krysser Storskog-grensen og inn til Norge
Foto: Thomas Nilsen
Justis- og beredskapsdepartementet opplyser om at alle flyktninger som kom over Storskog høsten 2015 vil få behandlet søknadene sine i Norge.  
0Shares

Instruksen Justis- og beredskapsdepartementet har gitt til Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemda (UNE) innebærer at alle flyktningene som som kom over grensen til Storskog høsten 2015 med flerreisevisum eller oppholdstillatelse i Russland, får behandlet asylsøknaden i Norge.

Bakgrunnen er praktiske utfordringer med å retur til Russland. Russland har ikke ønsket å ta imot asylsøkerne.

I høst oppfordret Politiets utlendingsenhet (PU) innvandringsminister Sylvi Listhaug til å la asylsøkerne få realitetsbehandlet søknadene i Norge.

I instruksen legger Justis-og beredskapsdepartementet vekt på at realitetsbehandling vil være mest den mest effektive måten å håndtere sakene på, og legger til at de som ikke risikerer forfølgelse vil ved realitetsbehandling få avslag og må forlate landet. De med beskyttelsesbehov får bli, skriver departementet videre

– Viser uansvarlighet
Innvandringspolitisk talsperson i SV, Karin Andersen, er ikke nådig i dommen over regjeringens håndtering av denne saken overfor VGNett.

 
Foto : Pressefoto

– Dette viser hvor uansvarlig Listhaug og regjeringen er. Det var tydelig fra dag en at dette måtte bli utfallet. Det som skjer nå er det eneste praktisk mulige, og riktige, hvis en skal oppfylle våre folkerettslige og menneskelige forpliktelse.

– Nå har de altså kastet bort penger og hatt mennesker gående i forferdelig uvissthet siden i fjor, legger hun til.

– Intet nederlag
Statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp), til VGNett at man ikke ser på dette som et “nederlag”.

Han avviser også at Justisdepartementets håndtering av saken har ført til bortkastede ressurser.

– Jeg er ikke enig i dette i det hele tatt. Vi har klart å stoppe flyktningstrømmen over Storskog. Hadde Karin Andersen hatt et ord med i laget som hadde vi aldri klart det og det hadde kostet mye mer, understreker han.