Kaster ut 1600 somaliere fra Norge

Sylvi Listhaug har en guffen retorikk, mener forfatteren av innlegget.
Foto: Torbjørn Tandberg
Regjeringen vil fjerne flyktningstatusen til 1600 somaliere. 30 prosent av dem kom hit som barn, viser tall Klassekampen har hentet inn. 
0Shares

Regjeringen har gitt en ny instruks som innebærer at folk som har fått flyktningstatus kan få den tilbakekalt dersom situasjonen i hjemlandet bedres. Instruksen rammer nå somaliere i Norge. Så langt har 120 mottatt varsel om tilbakekall, skriver Klassekampen. 

Tall avisen har innhentet viser at 30 prosent som rammes av instruksen, var barn da de kom til Norge. 129 kom sammen med familien sin. Somalisk nettverk er særlig bekyrmet for dem som kom som barn. 

– I denne gruppen finner vi unge menn med store psykiske helseutfordringer. Mange nærer et hat mot Norge, sier Bashe Musse til Klassekampen.

 
Foto : Arbeiderpartiet

Fortsatt utrygt i Somalia
Han tror det kan være nærliggende for noen å slutte seg til militsgruppa al-Shabab. Musse reagerer på at utlendingsmyndighetene mener det er trygt å returenere til Somalia. Det samme gjør FNs høykommisær for flyktninger.

I et brev til statsråd Sylvi Listhaug skriver Høykommisæren at Somalia fortsatt preges av høy grad av utrygghet, og ber norge la være å fjerne flyktningstatusen til somaliere. Ifølge FN kan statusen bare fjernes dersom de positive endringene er varige.