Justisministervalg skaper strid

Ikke mer asyl: Asylinstituttet misbrukes og bør avskaffes, mener innvandringspolitisk talsmann i Frp Per-Willy Amundsen
Ifølge NTB og TV2 blir Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen erstattet av Per-Willy Amundsen, som i dag er statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
0Shares

Amundsen (bildet) representerer Troms, og var i flere år innvandringspolitisk talsperson i Frp. Amundsen ble valgt inn på Stortinget i 2005. Nå blir han statsråd i Justis- og beredskapsdepartementet, sammen med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Endringene skal etter planen bli offentliggjort i forbindelse med statsråd førstkommende tirsdag klokken 16.

TV 2 har ikke fått bekreftet andre endringer blant statsrådene, men kjenner til at det er ventet endringer blant statssekretærene.

Innvandringsskeptisk
Listhaug får med Amundsen en kollega i Justisdepartementet som er minst like kritisk til innvandring som henne selv. Han har vært klar på at han ønsker en betydelig begrensning av innvandringen.

Etter det NRK forstår skal man fra regjeringshold ha vært godt fornøyd med jobben han har gjort som statssekretær.

Lokallaget til Amundsen, Troms Frp, vedtok flere innstrammingsforslag til innvandring under sitt årsmøte i januar i år. Blant annet en opphevelse av Schengen-avtalen.

– En opphevelse vil medføre en annen grensekontroll, noe som vil gi oss bedre kontroll over mennesker som tar seg inn i landet, sa Amundsen til NRK den gang.

Kontroversiell
Særlig er det Per-Willy Amundsens mange kontroversielle uttalelser om både innvandring og klimapolitikk som gjør ham kontroversiell hos mange 

– At Per Willy Amundsen skal erstatte Anundsen kan bli oppfattet ganske kritisk hos en del andre partier, særlig i Venstre og KrF. Han er en profilert innvandringskritiker, og når de allerede har Listhaug der, og i tillegg får Amundsen i justisfeltet, vil det være en skjerpelse i favør av Frp. Det ser oppsiktsvekkende ut når vi ser hvor omstridt Listhaug er, sier professor i statsvitenskap Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

Også i Venstre vekker Amundsen harme.

– Vi vil være nådeløse og kommer ikke til å legge noe i mellom, sier en sentral kilde i Venstre til TV2, som understreker at det ikke er rom for et eneste feiltrinn fra det som ser ut til å bli den nye justisministeren.

Sp-redsel
Valgforsker Frank Aarebrot tror frykten for Senterpartiet er en av grunnene til at Frp etter sigende foretar to ministerbytter til uken.

– Frp er redde for at Senterpartiet skal overta som protestpartiet i bygdene. Senterpartiet sier nei til alt for tiden, mens Frp er nødt til å støtte regjeringens side, sier Aarebrot som er professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til VGNett.

Vil ikke svare på kritikken
Overfor VGNett nekter den ferske justisministeren å si om han fortsatt mener det kan bli nødvendig med nytt korstog, at asylsøkere flest er lykkejegere eller at klimaendringene ikke er menneskeskapte. 

– Jeg har vært aktiv som politiker gjennom mange år. Jeg ble innvalgt på Stortinget i 2005. Jeg har vært plassert i mange kontroversielle poster på vegne av mitt parti, både som innvandringspolitisk talsmann gjennom seks år og klimapolitisk talsmann i to år. Det er klart at den jobben man gjør som opposisjonspolitiker godt plassert i Frps program og politikk, det er ikke nødvendigvis det samme som når man skal ivareta regjeringens politikk.

Han legger til:

– Jeg synes ikke det er spesielt interessant. Det jeg har uttalt som politiker for Frp i opposisjon ikke nødvendigvis er det samme som jeg skal gjennomføre som statsråd i denne regjeringen. Så ber jeg om å bli vurdert på det jeg faktisk gjør, og ikke på utsagn, Twitter- og Facebook-meldinger som ligger flere år tilbake i tid, sier Amundsen til VGNett.