Med hjertet i Oslo

Syriske Ferhat Aziz har praksisplass hos Oslo Business Memo.
Foto: Katharina Mortensen
Ferhat Aziz (28) kom til Norge for omtrent to år siden. Han har allerede rukket å lære masse norsk, få praksisplass i en avis og bli veldig glad i hovedstaden.

Da Aziz kom til Oslo for cirka ett år siden, hadde han reist fra bylivet i Kurdistan, via Tyrkia til Norge. Det første året bodde han i Moss, før han endelig fikk flytte til Oslo.

– Det er helt klart her jeg vil bo, sier han.

Han er vant med byliv, og trives godt med å bo tett på andre mennesker. Han husker godt da broren hans, som kom til Norge seks år før ham selv, tok ham med seg på tur i Oslo. Det var sommer, fint vær og masse folk i gatene.

Ferhat ser for seg en fremtid i mediebransjen.
Foto : Katharina Mortensen

Jeg spurte broren min om alle i Oslo hadde ferie, siden alle var ute.

– Jeg spurte ham om alle hadde ferie, siden alle var ute, sier Ferhat.

Broren svarte at, nei, det er bare sånn det er i Oslo når det er fint vær. Ferhat liker sommeren i Oslo, men synes den er litt for kort.

Familien spredd
– Familien er spredd rundt i Europa, men broren min bor i Oslo.

De fleste i familien hans har flyktet. Storebroren hans er den eneste i familien som også er i Oslo. Han er tre år eldre enn Aziz, og har vært i Norge lenge. De to finner mye støtte i hverandre, og forstår hverandre godt, sier Aziz. Det er godt å ha ham her når foreldrene og resten av familien er langt unna.

– Jeg savner foreldrene mine veldig.

Praksisplass i avis
For snart to måneder siden fikk Aziz praksisplass i avisen Oslo Business Memo. Han er på kontoret to ganger i uken. Da jobber han både med å intervjue kilder til artikler han skrive og med å skrive en egen blogg på Oslo Business Memos hjemmesider. I sitt første blogginnlegg skildrer han jakten på en rimelig leilighet med bra lys og karakteriserer leiemarkedet i Oslo som “Europas tøffeste”. Aziz skriver at hans hovedutfordring er at han er flyktning og hvordan han ikke fikk svar da han fortalte at han går på norskkurs for innvandrere.

– Svaret kom neste dag, med spørsmål om hva jeg jobber med og at han skulle ringe meg tilbake senere. – Jeg går på norskkurs for innvandrere, svarte jeg. Men jeg fikk ingen svar etter dette, skriver Aziz i blogginnlegget.

Leilighetsjakt
Aziz leter for tiden etter en ny leilighet i Oslo. Han bor på Økern og trives godt i området, men leiligheten hans er ikke ideell. 

– Jeg liker ikke å bo i en kjeller, sier han.

Han synes det blir for mørkt, og vil gjerne opp i høyden for bedre lys og utsikt.

Har medieutdannelse
Når Utrop møter ham på Oslo Business Memos kontorer i Skippergata, jobber han med en artikkel om boligmarkedet. Han har nettopp intervjuet en utleiemegler. Aziz synes det er gøy å ha praksisplass i avisen, og forteller at han i tillegg til utdannelse innenfor olje også har medieutdannelse fra Syria. Aziz synes ikke norsk er veldig vanskelig, men forteller at han ikke er så god på profesjonelt språk enda. Det kan by på utfordringer når han skriver, men heldigvis får han hjelp.

– Redaktøren hjelper meg når det er vanskelig, sier han.

I tillegg leser han mange aviser og forskjellige statistikker, både for å følge med på hva som skjer, men også for å bli bedre i norsk.

Vil jobbe i mediebransjen
I Kurdistan jobbet han med olje. Det trivdes han godt med, men vil ikke satse på en karriere innenfor olje i Norge. Ikke bare fordi det er dårlige tider i oljebransjen, men også fordi han ikke ønsker å flytte fra Oslo. Aziz håper på en fremtid i mediebransjen. Han har lyst til å studere mediefag i Norge.

– Jeg har hørt at det er vanskelig å få jobb, men jeg håper jeg klarer det, sier Aziz.