Lanserer nye funksjoner mot falske nyheter

Høyrepopulistiske miljø benytter seg ofte av sosiale medier for å nå frem med sitt budskap.

Funksjonen skal testes ut i 14 land, blant dem USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike og inneholder et banner som ligger over nyhetsfeeden, skriver medier24.no.

Ved å klikke på dette får brukeren tips om hvordan en kan kjenne igjen og melde fra om falske nyheter, opplyser Facebook.

Brukerne anbefales blant annet å sjekke nettsiden nyheten er hentet fra og får tips til å søke alternativ informasjon om temaet andre steder.

– Falsk informasjon strider mot vårt oppdrag, som er å bringe folk sammen med det som er viktig for dem. Det er en prioritet for oss å fremme kritisk lesing, heter det i en kunngjøring fra Facebook.

Et stadig større problem..
Såkalte “falske nyheter” med propagandistisk, særlig med ytterliggående og rasistisk innhold blir i mange land etter hvert sett på som et problem. Blant annet i Tyskland har flere nettsteder spesialisert seg på å skrive nyheter med alternative faktaer og vinklinger for å angripe landets liberale flyktningpolitikk.

Nettavisen advarte også nylig brukere av en nasjonalistisk norskspråklig Facebook-gruppe som har forfalsket en versjon av en nyhetssak om AUF-lederen Mani Hussaini, at de kan forvente å bli politianmeldt.

..om enn ikke i Norge ennå
Flertallet av norske journalister og redaktører mener imidlertid i den årlige Medieundersøkelsen, at falske nyheter ikke er et stort problem i Norge.

Tallene viser at 29 prosent av redaktørene og 28 prosent av journalistene svarte i undersøkelsen at de tror at journalistikk basert på usannheter forekommer i noen eller stor grad, mens syv av ti mener at dette forekommer i liten grad.