Støre ber muslimer snakke ut mot ekstreme holdninger

– Vi er et åpent samfunn. Det er trygt i Norge. Men også vi er sårbare. 22. juli viste det. Angrepet på Al-Noor moskeen i 2019 viste det. Skytingen i Oslo 25. juni viste det, sa statsministeren.
Foto: Arkiv
Holdningene fra terroren 22. juli lever fortsatt, sa statsminister Jonas Gahr Støre i sin tale i regjeringskvartalet og ba muslimer snakke ut mot ekstremisme.

Holdningene fra terroren 22. juli lever fortsatt, sa statsminister Jonas Gahr Støre i sin tale i regjeringskvartalet og ba muslimer snakke ut mot ekstremisme.

– Sorgen preger oss fortsatt. Jeg vil at dere skal vite at vi tenker på dere og føler med dere, sa Støre da han talte til overlevende, pårørende og en rekke statsråder i markeringen i
regjeringskvartalet fredag.

Blant dem som var til stede, var kunnskapsminister Tonje Brenna og næringsminister Jan Christian Vestre, som begge var på Utøya 22. juli 2011.

Oppfordring til muslimer

Fortsatt deler mange holdningene til gjerningsmannen 22. juli, understreket Støre.

– Natt til 25. juni – dagen da vi skulle markere pride i Oslo, skjøt en mann mot uskyldige mennesker i den varme sommernatten nede i gata her. De ble ofre, mange av dem – høyst trolig – fordi de feiret retten til å elske den man vil. Og gjerningsmannen var – høyst trolig – motivert av islamistisk ekstremisme.

I fjor henvendte Støre seg til høyresiden og ba dem heve stemmen og trekke klare grenser mot høyreekstreme. I år gjentok han budskapet, men rettet mot en annen gruppe.

– Derfor henvender jeg meg i dag til de moderate stemmene – det store flertallet i muslimske miljøer – og ber dem snakke ut mot både holdningene og handlingen, og igjen snakke tydelig til de
deler av befolkningen som lytter spesielt til dere, sa han.

Aldri glemme

Gjerningsmennene i de fleste terrorsakene har noen fellestrekk, som viser hvor farlig ensomhet og utenforskap er, sa Støre.

– Vi er et åpent samfunn. Det er trygt i Norge. Men også vi er sårbare. 22. juli viste det. Angrepet på Al-Noor moskeen i 2019 viste det. Skytingen i Oslo 25. juni viste det, sa Støre.

– I dag minnes vi de drepte, sørger med alle etterlatte og tenker på de som fortsatt sliter. I dag lover vi igjen at vi aldri skal tie og aldri skal glemme, avsluttet han.

22. juli 2011 ble totalt 77 mennesker drept i to angrep. Åtte personer ble drept i en bombeeksplosjon i regjeringskvartalet i Oslo, mens 69 personer ble drept på AUFs sommerleir på Utøya.

(©NTB)