Etterforsker norsk-somaliske søstre for terror

PST mener det høyreekstreme miljøet i Norge er i medvind.
Foto: Navet
De to norsk-somaliske søstrene som i 2013 reiste til Syria for å slutte seg til terrorgruppa Islamsk Stat etterforskes nå av Politiets sikkerhetstjeneste for terrordeltakelse.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har startet etterforskning av de to norsk-somaliske søstrene som trolig befinner seg i Syria. Faren til de to jentene fikk nylig beskjed om at døtrene hans er under etterforskning. Han fester lit til at det norske rettsvesenet vil behandle dem rettferdig, skriver TV2.

– Vi sover tryggere hvis de er fengslet i Norge. Jeg sover ikke trygt så lenge de er i Syria. Jeg har tro på det norske rettsvesenet, sier han til TV2.

Ikke siktet
Det er foreløpig ikke tatt ut en formell siktelse av de to søstrene.

– PST kan bekrefte at det er opprettet saker mot søstrene der det etterforskes om de har deltatt i en terrororganisasjon, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen hos Politiets sikkerhetstjeneste til TV2.

Les også: Søstre dro til Syria for å kjempe

Ville hjelpe
De to søstrene reiste fra Bærum 17. oktober 2013, da var de 16 og 19 år. Dagen de reiste skrev de en epost til faren der de skrev at de ikke lenger orket å se på lidelsene til sivilbefolkningen i Syria. Det var ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger.

«Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan,» skrev de i eposten.

Ifølge PST har rundt 95 personer reist fra Norge for å slutte seg til IS. Cirka 20 er drept, 30 har returnert, mens i overkant av 40 er fortsatt der nede, skriver TV2.