Etterforskes for å ha navngitt innvandrere på Facebook

Ørebro politikammer etterforsker nå sin egen ansatt, Peter Springare, etter at han skal kommet med navneopplysninger på mistenkte med innvandrerbakgrunn.
Foto: Skjermdump/GoogleStreetView
Örebro-politiets mest erfarne kriminaletterforsker, Peter Springare, har navngitt mistenkte med innvandrerbakgrunn på sin private Facebook-side. Nå etterforskes han av sin egen etat.

“Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i. Det jag kommer att torgföra till er alla skattebetalare är förbjudet att torgföra för oss statligt anställda”.

Slik innleder Springare, etterforsker ved enheten for alvorlige forbrytelser i Örebro-politiet, Facebook-statusen som har skapt mye kontrovers i Sverige, og som lokalavisen Nerikes Allehanda først har omtalt.

Ifølge Expressen forteller Springare om pågående saker i Facebook-statusen. Han lister opp en rekke alvorlige forbrytelser som drapsforsøk, overfall og flere voldtekter for så å legge ut fornavnene på de mistenkte. Alle fornavnene er utenlandske, bortsett fra ett.

Skrev om opprinnelsesland
Videre ramser Springare opp de ulike opprinnelseslandene som de ulike mistenkte kommer fra, og ender opp med et løfte om lignende rapporter hver uke.

Han avviser på det sterkeste i et annet Facebook-innlegg at rasisme har motivert ham til å poste innlegget.

– Jeg er for innvandring og for å ta imot asylsøkere under ordnede og strukturerte former. Men jeg er også veldig bekymret for kriminalitet og for det store antallet av kriminelle forhold begått av innvandrere, som holder på å bli en tung belastning for vårt rettssystem.

Etterforskes
Nå etterforskes Springare for mulig brudd på politiets taushetsplikt i saker. Bo Andersson, sjef for Örebro-politiet, sier til Sveriges Radio at saken har blitt overlatt til påtalemyndigheten for å undersøke om det er noe kriminelt i det som er skrevet.

– For min del er det galt å begynne spekulere på dette, så jeg overlater saken til aktor.

Kriminolog Jerzy Sarnecki ser det som rimelig at Örebro-politiet etterforsker saken. Selv tror han ikke at Springare har gjort seg skyldig i noen forbrytelse.

– Politifolk har som alle andre ytringsfrihet og rett til å uttrykke sine meninger. Men problemet i denne saken er at han blander faglige og private meninger, sier han til Expressen.