Dødelige eksperimenter ble utført på urfolksbarn:

– Klassekameratene mine klarte ikke å leve videre med traumene

TRAUMER: Evelyn Korkmaz var selv elev ved en av de katolske internatskolene og påpeker at traumene fra internatskolene indirekte tok livet av flere av hennes tidligere klassekamerater.
Foto: Skjermdump / Reuters
I 2021 ble restene av minst 966 urfolksbarn funnet ved tidligere internatskoler i Canada. Da pave Frans ba om unnskyldning på vegne av den katolske kirken på mandag, sa en av de overlevende at også traumene tok livet av flere av hennes klassekamerater.
229Shares

I over hundre år ble urfolksbarn i Canada tatt vekk fra foreldrene og tvangsplassert på internatskoler for å assimileres med europeisk-kristen kultur. Den siste internatskolen som utførte slik praksis i Canada, var i drift frem til 1996, ifølge National Centre for Truth and Reconciliation.

Internatskolene startet opp i 1880-årene i både Canada og USA. De var sponset av staten og flere av dem var drevet av kristne kirker. Rundt 150 000 urfolksbarn ble tvunget av den canadiske staten til å gå på internatskolene.

Fra 1942 til 1952 utførte seks slike internatskoler, ernæringseksperimenter på barna. Flere av barna døde som en følge av disse eksperimentene.

St. Anne, en av de katolske internatskolene, installerte en elektrisk stol for å straffe urfolksbarna, ifølge CBC News. Flere av de overlevende har fortalt om grove overgrep.

 

TVANG: Et bilde fra en av internatskolene. Canadisk politi tok urfolksbarna vekk fra foreldrene sine og plasserte dem på internatskolene hvor de ble tvunget til å lære fransk og engelsk språk og kultur. Flere av barna ble utsatt for overgrep, og flere døde.
Foto : Bibliothèque et Archives Canada

Massegraver av urfolksbarn funnet i 2021

I mai 2021 fant urbefolkningssamfunnet Tk’emlúps te Secwépemc, restene av 215 barn ved den tidligere internatskolen ved Kamloops i Canada.

De brukte bakkegjennomtrengende radar for å finne massegraven. I ukene som fulgte, gjorde andre urbefolkningssamfunn lignende funn ved å bruke samme teknologi, ifølge National Geographic.

Restene av 751 barn ble funnet ved den tidligere internatskolen Marieval Indian Residencial School.

– Jeg har ventet 50 år på denne unnskyldningen

– Jeg ber ydmykt om tilgivelse for ondskapen som ble begått av så mange kristne mot urbefolkningen, sa pave Frans da han talte foran overlevende av internatskolene i Canada på mandag.

Paven bestemte seg for å besøke Canadas urbefolkning etter at en delegasjon fra Canadas urbefolkning besøkte Vatikanet i april, ifølge NTB.

– Jeg har ventet 50 år på denne unnskyldningen, og i dag fikk jeg den til slutt, sier Evelyn Korkmaz, under pavens besøk. Hun var selv elev ved en av de katolske internatskolene.

Hun påpeker at unnskyldningen kom for sent for mange:

– Dessverre fikk ikke mange av mine familiemedlemmer, venner, og klassekamerater ved internatskolen, høre unnskyldningen da de har dødd av selvmord, alkoholisme og rusmisbruk fordi de ikke klarte å leve videre med traumene fra disse internatskolene, sier Korkmaz ifølge Reuters.