– Viktig at kirken tok grep

 
Foto: Wikimedia Commons
I høst holdt polske Leszek Zebrowski foredrag i lokalene til de katolske menighetene i Stavanger og Drammen. Selv avviser han alle koblinger til høyrenasjonalisme. Likevel berømmer Antirasistisk Senter at han nå er utestengt fra å bruke kirkelokalene.
0Shares

Foredraget Leszek Zebrowski holdt i Stavanger på St. Svithuns menighet (bildet) den 8. oktober ble omtalt på en Facebookgruppe for polske nasjonalister i Norge, Narodowcy RP Norwegia, melder VGNett.

På denne siden ble det rettet en spesiell takk til en polsk prest i den katolske menigheten i Stavanger. 100 personer som oppgitt som møtende.

– Jeg håper at tilhørerne ikke visste hva de gikk til. De aller fleste polakker i Norge tar avstand fra dette. Med den skremmende utviklingen vi ser i Europa og USA nå, er det viktig å engasjere seg og si at dette ikke er greit, sier Leiv Igor Devold fra Komiteen for forsvaret av demokrati i Polen til VGNett.

Omstridt
Zebrowski regnes som omstridt grunnet sin tilknytning til høyreradikale miljøer i Polen, og sitt rådgiverskap for det sterkt nasjonalistiske partiet Ruch Narodowy.

Som en følge av denne saken har den katolske biskopen, Bernt Eidsvig, sendt ut innskjerpede retningslinjer for aktiviteter i regi av Den katolske kirken.

– Vi skal selvsagt ikke låne ut eller leie ut til noen med antisemittistiske, rasistiske eller uaksptable holdninger. Vi skal i utgangspunktet ikke ha politisk aktivitet i våre lokaler, sier kommunikasjonssjef i Oslo Katolske bispedømme, Hans Rossiné, til VGNett.

– Viktig å markere standpunkt
Antirasistisk Senter var blant de som var ute og varslet menigheten om Zebrowski. Leder Rune Berglund Steen berømmer katolikk-miljøet for å ha reagert raskt og kontant.

Foto: Arkiv.
Foto : Youtube screenshot

– Her har vi å gjøre med klassisk antisemittisme, som selvsagt må møtes på tydelig vis. Det er ikke minst vanskelig å se at en agitator som dette har noe å gjøre på kirkelig grunn, sier han til utrop.no

Han roper et varsku over det faktum at enkelte i det polske miljøet har invitert ham hit.

– Alle europeiske land sliter med forekomster av antisemittiske holdninger, men dessverre gjelder dette også Polen i alt for stor grad. At Polen var et av de primære åstedene for Holocaust, har ikke vært den vaksinen mot jødehat som det burde ha vært. Antisemittisme er en av de styggeste og farligste intellektuelle sykdommene menneskeheten har frambrakt, og kampen mot dette hatet og disse fordommene kan dessverre aldri ta slutt.

– Er ikke nasjonalist
Selv avviser Zebrowski nasjonalist- og antisemitt-stempelet.

 
Foto : Skjermdump/YouTube

– Jeg deler ikke mennesker inn i jøder og “ikke-jøder”. Den eneste sorteringen jeg gjør, er i gode og dårlige, sannferdige og hyklere. Den rasemessige bakgrunnen har ingen betydning her, skriver han i en e-post til VGNett.