Skrev opprop mot asylpolitikken

Listhaug presenterte innstrammingsforslag forrige uke. Ikke alle har tatt de godt imot
Foto: Ilja C. Hendel
– Det virker som at målet til Listhaug er at barna som strever med å få opphold skal ha det så vondt at jungeltelegrafen sier «ikke dra til Norge, for der får du det så jævlig», sier Odd Erik Germundsson. Han er en av 90 verger som har skrevet under et opprop mot regjeringens asylpolitikk. 
0Shares

Barn som søker asyl i Norge blir tildelt en verge som skal sikre barnets rettigheter. Det siste året har arbeidet som verge blitt så tungt at flere nå slår alarm. Odd Erik Germundsson har vært verge siden 2003. Han mener at arbeidet har blitt tøffere det siste året, skriver Dagsavisen.

– Erna Solberg oppfordret flere til å melde seg som verger. Så gir hun oss gjennom Listhaug så mange ødelagte barneskjebner at vi verger også blir ødelagt av det, sier han til Dagsavisen.

Avskrekkende
Over 90 verger fra hele landet har gått sammen om et opprop som kritiserer regjeringens asylpolitikk. I brevet vergene skal sende til statsministeren og alle representanter på Stortinget står det «Mange av oss sier nå nei til flere oppdrag, den psykiske belastningen er altfor stor».

– Listhaug snakker om signaleffekt og avskrekkende politikk. Det virker som at målet er at barna som strever med å få opphold skal ha det så vondt at jungeltelegrafen sier «ikke dra til Norge, for der får du det så jævlig», sier Germundsson.

Forstår belastningen
– Jeg har forståelse for at representanter og verger for enslige mindreårige kan oppleve barnas situasjon som vanskelig og belastende. Det er et stort og viktig ansvar å ivareta barn som kommer alene til Norge, og jeg er takknemlig for det arbeidet som gjøres, sier statssekretær Torkil Åmland til Dagsavisen.

Han understreker at barn som har behov for beskyttelse, får opphold i Norge, og forteller at barn også kan gis opphold på humanitære grunner. Terskelen for å gi opphold til barn er lavere enn for voksne.

Nestleder i vergeforeningen Følgesvennen, Ine Johannessen, reagerer på uttalelsene.

– Til tross for at mange av de mindreårige har soleklare beskyttelsesbehov, får ikke afghanske ungdommer over 16 år bli i Norge. Det er nettopp derfor verger over hele landet har skrevet under på det åpne brevet til Erna Solberg. Det er derfor de mindreårige blir syke, det er derfor vi blir syke, sier hun til Dagsavisen