– Farahmand sprer konspirasjonsteorier

Stortingsrepresentant Manhmoud Faramands innlegg om muslimske trossamfunn har skapt sterke reaksjoner fra Minotenk-leder Linda Noor.
Foto: Privat
Linda Noor, leder i Minotenk, mener at Høyre-politiker Mahmoud Farahmand sprer konspirasjonsteorier og usannheter om islamofobi i muslimske miljøer.

Stortingsrepresentanten skriver i et innlegg i Nettavisen at organisasjoner som Islamsk Råd Norge (IRN) og Rabita-moskeen bruker mediene til å advare mot islamofobi.

Videre viser han til hvordan flere organisasjoner reagerte på statsminister Jonas Gahr Støres tale 22. juli, hvor han etterspurte moderate muslimer om å ta opp kampen mot ekstremt tankegods.

– Reaksjonsmønstre hos muslimske organisasjoner kan kanskje best forklares gjennom den franske islam-eksperten Gilles Kepels forklaring om fenomenet islamofobi. Kepels beskriver hvordan Det muslimske brorskap aktivt har gått inn for å bruke begrepet for å umuliggjøre all kritikk av islam og de politiske overbevisningene forbundet med denne religionen.

Ofte har disse organisasjoner et hovedansvar overfor egne medlemmer, og ikke samfunnet for øvrig, mener han.

– Innstillingen må endres radikalt. Disse statsstøttede organisasjonens hovedansvar er overfor det samfunnet som muliggjør deres rettigheter og frihet, og finansieres deres eksistens.

Mahmoud Farahmands debattinnlegg fikk flere til å reagere.
Foto : Claudio Castello

Sprer usannheter

Innlegget har ført til negative reaksjoner fra flere muslimske talspersoner.

Linda Noor, leder i Minotenk, skriver i Dagsavisen at Farahmand sprer konspirasjonsteorier og direkte usannheter om islamofobi og muslimske organisasjoner.

– Farahmand hevder at muslimske miljøers innsats mot ekstremisme ikke har hatt noen effekt. Det er alvorlig når en profilert politiker fra landets største parti tegner et bilde av norske muslimer som motvillige til å jobbe mot ekstremisme og delta i samfunnet.

Videre skriver Noor:

– Farahmand beskylder norskmuslimske interesseorganisasjoner for å advare mot islamofobi for stoppe kritikk av islam. Islamofobi handler ikke om å stoppe kritikk av islam, det handler om gruppefiendtlighet, negative fordommer og konspirasjoner om muslimer som en fiende av samfunnet, beslektet med antisemittisme og homofobi.

Reaksjoner fra Rabita-moskéen

– Vi utfordrer Farahmand til å komme med ett eneste eksempel som underbygger denne påstanden. Kan han henvise til noen respekterte forskere, ikke synsere, som deler denne meningen med ham? Blant dem som kjenner Rabita, blir vi oppfattet som dialog- og løsningsorienterte, med fokus på å være en positiv bidragsyter i det norske samfunnet.

Les tilsvar fra frilansjournalist Inga Holst om saken på minervanett.no.