FN: Forbrytelser mot menneskeheten i Myanmar

Kuppmakerne i Myanmar gjør seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, ifølge FN-etterforskere.
Foto: worldislandinfo.com
Det foreligger stadig flere beviser for at kuppmakerne i Myanmar gjør seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, konkluderer en gruppe FN-etterforskere.

Det foreligger stadig flere beviser for at kuppmakerne i Myanmar gjør seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, konkluderer en gruppe FN-etterforskere.

Ifølge FNs uavhengige etterforskningsmekanisme for Myanmar (IIMM) er det blant annet snakk om drap, tortur og seksuelle overgrep, og det synes som om kvinner og barn rammes hardest.

– Det er rikelig med indikasjoner på at det siden den militære maktovertakelsen i februar 2021 er begått forbrytelser i Myanmar i et omfang og på en måte som utgjør et utbredt og systematisk angrep på sivilbefolkningen, heter det i en uttalelse fra etterforskerne.

Mange drept

De militære kuppmakerne i Myanmar har slått hardt ned på dem som har protestert mot kuppet. Over 2.100 sivile er drept, og nærmere 15.000 er pågrepet, ifølge lokale aktivister.

Selv om massedemonstrasjonene er over, har ikke militærjuntaen slakket på grepet, ifølge FN-etterforskerne.

– Omfanget av det som potensielt er internasjonale forbrytelser som finner sted i Myanmar, har økt dramatisk, slår de fast.

Barn er drept, torturert og vilkårlig fengslet, til tider fordi foreldrene ikke ble funnet. De er også utsatt for seksuelle overgrep og tvangsrekrutteres av sikkerhetsstyrkene og væpnede
grupper, ifølge IIMM.

Vil bli stilt til ansvar

IIMM ble opprettet av FNs menneskerettsråd i september 2018 og har i oppdrag å samle beviser for de mest alvorlige bruddene på folkeretten og menneskerettighetene i Myanmar, slik at de skyldige på sikt skal kunne stilles til ansvar.

– De som står bak disse forbrytelsene, må vite at de ikke kan fortsette uten å bli straffet, sier IIMMs sjef Nicholas Koumjian.

FN-granskerne har ikke sluppet inn i Myanmar, men har drevet systematisk innsamling av bilder, videoer, dokumenter og annen type informasjon fra landet.

(©NTB)