– Et splittende ny-ord

Forsker Anne Birgitta Nilsen er kritisk til bruken av ordet "parallellsamfunn"
Foto: Are Vogt Moum
– Ordet "parallellsamfunn" er egnet til å skremme folk til å støtte en streng asylpolitikk, skriver førsteamanuensis Anne Birgitta Nilsen i et innlegg i Dagsavisen. 
0Shares

Nilsen, som blant annet har skrevet boka “Hatprat”, underbygger påstanden sin med følgende argumentasjon:

– Et søk i norske avisarkiv viser at ny-ordet “parallellsamfunn” gir 530 treff i 2016, mot 70 treff i 2015. Innvandrings- og integreringsministeren bruker parallellsamfunn som et argument for sin strenge asylpolitikk. I den sammenheng har Sylvi Listhaug blant annet sagt at «Man får en opphopning av personer med innvandringsbakgrunn på ett sted, som gjør at det utvikler seg parallelle samfunn». Listhaugs argumentasjon er egnet til å skremme folk. Ordet parallellsamfunn gir urovekkende assosiasjoner til fare, lovløshet og vold.

Les også: Det farlige språket

Ordbruk som ekskluderer
Språkforskeren Nilsen viser til at hun tidligere har kritisert regjeringen for dens bruk av ordet “snikislamisering”. Hun ser på ordet som har beveget seg fra høyre-ekstremismen og inn i regjeringen via finansminister Siv Jensen. 

– Ordet er egnet til å mistenkeliggjøre og sverte muslimenes rykte og omdømme. På den måten kan snikislamisering bidra til utenforskap og splittelse i samfunnet. Det motsatte av inkludering.

Nilsen mener ordet snikislamisering har parallellsamfunn en klar forbindelse til høyreekstremismen. 

– Tilknytningen til høyre-ekstremismen kommer til syne når ordet parallellsamfunn blandes med ordene no-go-soner, sharia-enklaver og muslimske enklaver, som er ord fra det ekstreme høyre.

Klikk her for å lese hele innlegget