– Stemmesanking for diktatur

Stemmesanking i utlandet til besvær: Erdogan-regjeringen og ja-kampanjen har kjørt store rallyer i utlandet blant bosatte tyrkere. Nå har Tyskland og Nederland satt en stopper for denne, og argumentert at valgkampen er ensidig og kampanjen fremmer et mer autoritært Tyrkia. Erdogan-tilhengerne ser på sin dette som politisk sensur, mens hovedpersonen selv anklager nederlenderne og tyskerne for "fascisme". I Norge har også personer knyttet til det sittende styret hatt kampanjer for ja-siden.
Foto: Valeriy Osipov
– Regjeringen Erdogan er i ferd med å rasere et allerede krakelerende demokrati, der journalister og andre kritikere fengsles systematisk. De bør ikke tillates å sanke stemmer på norsk jord, skriver Civitas Bård Larsen på kommentarplass i VG.
0Shares

Larsen viser til at Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde har foreslått at representanter eller talsmenn for Recep Tayyip Erdoğans parti AKP bør nektes innreise til Norge for å drive valgkamp foran Tyrkias folkeavstemning om ny grunnlov 16. april.

– Kanskje er det slik at vi i det beskyttede nord lenge har levd så farefritt at vi tror meningsmangfold gjennomgående er interessant og lærerikt, selv om meningene er ekstreme. I andre, mindre beskyttede og rolige land har ekstreme synspunkter nedslag i virkeligheten, argumenterer han.

“Spesial-utestengelse”
For selv om utestengelse av enkeltrepresentanter fra det offentlige Tyrkia kan virke som et “anslag mot ytringsfriheten” på papiret, så har Tybring-Gjedde et godt poeng.

Bård Larsen, historiker og forsker ved Civita
Foto : Civita

– Vi snakker ikke om et normaltilstand. AKP (Rettferds- og utviklingspartiet, Erdogans og Tyrkias regjerende parti) er ikke et hvilket som helst parti i et hvilket som helst regime. Islamiseringen av sivilsamfunnet og sentrale institusjoner er godt kjent. Og i skoleverket byttes gamle lærebøker sakte, men sikkert ut med gloriøse, enøyde fortellinger om tyrkisk-osmansk storhet i fortid og nåtid.

Hva som veier tyngre, ifølge Larsen, er at AKPs talsmenn er protagonister for et undertrykkende regime og hva dette regimet faktisk gjør. 

– I klartekst betyr dette at opposisjonelle tyrkere i Norge neppe føler seg velkomne på et slikt valgmøte. Enda mer alvorlig er hva alt dette innebærer i praksis. 

Klikk her for å lese hele kommetaren