Kritikkstorm mot svensk integreringsminister

 
Foto: Anders Henrikson
Alice Bah Kuhnke (45) er i hardt vær etter et intervju i SVT Agenda.
0Shares

Kuhnke (bildet), har den offisielle tittelen “statsråd for demokrati og integrering” i Stefan Löfvens regjering, og representerer Miljöpartiet. Hun ble tidligere denne måneden invitert til et telefonintervju i regi av SVT Agenda.

I programmet svarte statsråden på spørsmål om avhoppede utenlandskrigere i Midtøsten som returnerer til Sverige etter å ha kriget for terrorgruppen IS.

– Hvis ingen forbrytelser kan utredes, så må folk sluses tilbake til vårt demokratiske samfunn.

Feil eksempel
Kritikken mot henne kommer på bakgrunn av flere uttalelser i tv-intervjuet. Kunhke svarer at “hun ikke vet” på om returnerte utenlandskrigere har blitt avradikalisert.

Statsråden skal også ha brukt kommunen Umeå i Nord-Sverige som “mønstereksempel” på god avradikaliseringsarbeid.

– Vi har flere steder hvor man har gjort en god innsats, som blant i Umeå og i bydeler i Gøteborg, sa Kuhnke videre i intervjuet.

Uttalelsen blir sett på som problematisk i etterkant, ettersom Seth Åberg, som er kommunens ansvarlig i håndtering av voldelig ekstremisme uttalte til SVT Västerbotten at kommunen ikke hadde tatt imot en eneste hjemvendt IS-avhopper.

– Vi kan jo ikke være bra på noe vi aldri har gjort, poengterte Åberg.

Ta ansvar nå
I svenske medier hagler nå kritikken etter statsrådens TV-opptreden. Johan Hedin, juridisk talsperson for Centerpartiet, krever på vegne av sitt parti at Kunhke tar mer ansvar for situasjonen.

– Her er det ikke plass til å fraskyve seg ansvaret. Statsråd Kuhnke og regjeringen hun er en del av er nå nødt til å handle. Tiltakene man er enige i, og som forutsetter samarbeid mellom regjeringen og kommunene, må være på plass, og flere tiltak vil være nødvendig, skriver han i en kommentar i Dagens Samhälle.

Noen går enda lenger i kritikken. Terrorforsker Magnus Ranstorp mener statsråden og regjeringen ikke i det hele tatt håndterer returnerte IS-krigere. Lederskribent i Göteborgs-Posten, Aleksandra Boscanin, skriver i sin faste spalte at Kuhnke rett og slett må ersattes.

– En minister som ikke er godt nok forberedt til å ta fatt på grunnleggende politiske oppgaver risikerer ikke bare å få velgernes mistillit, men vil også sette vår nasjonal sikkerhet i fare.