Regjeringen vil ha eritreere ut

Yemane Gebreab, som omtales som den eritreiske presidentens høyre hånd, holder tale på en konferanse i regi av Young PFDJ i 2015
Foto: Skjermdump
Den norske regjeringen har nylig hatt møte med eritreiske myndigheter. Regjeringen har lenge ønsket en avtale om retur til et av verdens mest lukkede land. 

Nesten alle eritreere som i dag søker asyl i Norge, får ja. Bare et fåtall får avslag. Men ingen kan returneres. Eritrea nekter å slippe inn borgere som har flyktet. 

Norge har funnet sammen med tre andre europeiske land som har gitt opphold til svært mange eritreiske flyktninger: Sverige, Tyskland og Sveits. Det skriver Vårt Land

I begynnelsen av mars meldte den sveitsiske avisa St. Galler Tagblatt at de fire landene sendte toppdiplomater til Eritrea i januar og møtte Yemane Gebreab, den nære rådgiveren til president Isaias Afewerki.

Utanriksdepartementet opplyser til Vårt Land at det var et nytt møte nå i mars. I en e-post til Vårt Land skriver statssekretær Marit Berger Røsland (H) følgende:

«Spørsmålet om retur har vært tatt opp, men det er ikke innledet forhandlinger om en returavtale, selv om det på sikt er et ønske om å få til en avtale.»

Siden 2015 har FN lagt fram rapporter som forteller om tvangsarbeid, tortur, drap, voldtekter og slaveri, skriver Vårt Land.

– Vi ser sjelden menneskerettighetsbrudd i et slikt omfang som det vi ser i Eritrea i dag, melder FNs spesialrapportør for Eritrea. 

I Eritreakomiteen er leder Finn Våge svært skeptisk til samtalene Norge har med Eritrea.

– Norge må kreve at FNs spesialrapportør får slippe inn i landet, og få tilgang til hele landet, blant annte til de mange fengslene der opposisjonelle sitt.