Regjeringen vil ha eritreere ut

Yemane Gebreab, som omtales som den eritreiske presidentens høyre hånd, holder tale på en konferanse i regi av Young PFDJ i 2015
Foto: Skjermdump
Den norske regjeringen har nylig hatt møte med eritreiske myndigheter. Regjeringen har lenge ønsket en avtale om retur til et av verdens mest lukkede land. 
0Shares

Nesten alle eritreere som i dag søker asyl i Norge, får ja. Bare et fåtall får avslag. Men ingen kan returneres. Eritrea nekter å slippe inn borgere som har flyktet. 

Norge har funnet sammen med tre andre europeiske land som har gitt opphold til svært mange eritreiske flyktninger: Sverige, Tyskland og Sveits. Det skriver Vårt Land

I begynnelsen av mars meldte den sveitsiske avisa St. Galler Tagblatt at de fire landene sendte toppdiplomater til Eritrea i januar og møtte Yemane Gebreab, den nære rådgiveren til president Isaias Afewerki.

Utanriksdepartementet opplyser til Vårt Land at det var et nytt møte nå i mars. I en e-post til Vårt Land skriver statssekretær Marit Berger Røsland (H) følgende:

«Spørsmålet om retur har vært tatt opp, men det er ikke innledet forhandlinger om en returavtale, selv om det på sikt er et ønske om å få til en avtale.»

Siden 2015 har FN lagt fram rapporter som forteller om tvangsarbeid, tortur, drap, voldtekter og slaveri, skriver Vårt Land.

– Vi ser sjelden menneskerettighetsbrudd i et slikt omfang som det vi ser i Eritrea i dag, melder FNs spesialrapportør for Eritrea. 

I Eritreakomiteen er leder Finn Våge svært skeptisk til samtalene Norge har med Eritrea.

– Norge må kreve at FNs spesialrapportør får slippe inn i landet, og få tilgang til hele landet, blant annte til de mange fengslene der opposisjonelle sitt.