Viste solidaritet med blasfemitiltalte

 

Nazami, Nauman og de tre andre blasfemianklagede er beskyldt for å krenke profeten Muhammed med å laste opp “støtende innhold på sosiale medier”.

Bloggerne kan i tråd med Pakistans blasmfemilovgivning dømmes til livsvarig fengsel eller henrettelse. 

Shakeel Rehman og Senter for sekulær integrering sto bak protestmarkeringen, sammen med Cemal Knudsen Yucel fra Ex-muslims Norway.

Foto : Claudio Castello

– Religionsfrihet innebærer like mye rett fra som rett til religion. Folk som Ayaz Nizami er for et åpnere og mer flerkulturell Pakistan, et Pakistan som er til for religiøse minoriteter, og for de ikke-troende. Her i Norge er vi veldig obs på å beskytte religiøse minoriteter, og vi må gjøre det samme for religiøse minoriteter i Pakistan, sa Rehman under markeringen.

Foto : Claudio Castello

– Jeg synes det er trist at vi i 2017 skal måtte snakke om og forsvare folks selvsagte rett til å forlate religionen fra en blasfemilovgivning, uttalte Knudsel Yucel.

Foto : Claudio Castello

– Stilner maktkritikk
Fagsjef Bente Sandvig i Human-Etisk Forbund og Norsk PENs Elisabeth Eide var blant de som holdt appell.

Foto : Claudio Castello

– Å bruke blasfemibeskyldninger for å stilne kritikk av religion og makt, og misbruk av makt, er et alvorlig brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Det er en mobb som forlanger at bloggerne henrettes. Denne mobben skulle være det myndighetene var opptatt av å bekjempe. Ikke noen kritiske bloggposter i sosiale medier, sa Sandvig til de fremmøtte.

– Lytt til de “dialogvennlige”
Elisabeth Eide fra Norsk PEN, som selv har bodd i Pakistan og Afghanistan kom med følgende oppfordring:

– La oss holde dialogen åpen med dem som kan og vil lytte, med alle dem som bekymrer seg over utviklingen, og med alle som respekterer andres frihet like høyt som sin egen.