– Le Pen-seier vil gagne IS og andre terroristgrupper

Vi må jobbe for å være mer inkluderende overfor minoriteter, og jobbe for å vinne deres stemmer, sier Høyre-politikeren Yassine Arakia. Han ser for seg at partiet skal fortsette å jobbe med å være raust og inkluderende.
Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Høyre-politiker og norsk-marokkaner Yassine Arakia (bildet) har slektninger med samme bakgrunn i Frankrike. Han er bekymret over konsekvensene hvis det blir seier til Front Nationals kandidat, Marine Le Pen.

Første valgrunde er nå avholdt, og Le Pen er videre sammen med sentrumskandidaten Macron. Arakia, som er medlem av bystyrets byutviklingskomité, og er kandidat til Høyres stortingsvalgsliste, sier seg bekymret over utviklingen i Frankrike og det franske presidentvalget. Særlig er han bekymret over skyteangrepet på torsdag på Champs-Èlysees, og hvordan dette kan påvirke presidentvalget.

– Tidspunktet for terroren, kun tre dager før selve valget virker nøye planlagt. Det hele virker nesten slik som om IS og andre terroristgrupper vil påvirke valgresultet, og få Front National til å vinne valget sier han til utrop.no.

– Kan du forklare dette nærmere?

– Vinner Front National og Marine Le Pen, så vil dette skape et enda mer splittet og polarisert Frankrike, hvor det vil være enda vanskeligere å være fransk og muslim. Hatet og radikaliseringen vil næres ytterligere, og det vil bli lettere for grupper som IS å rekruttere, særlig blant unge som vil føle enda mindre tilknytning til et Frankrike styrt av en president fra Front Nationale.

Bekymring blant slekt
Arakia, som er født i Marokko, har slekt som utvandret til Frankrike, og som har gjort landet sitt hjem. Nå er mange bekymret for hva som kan skje videre, forklarer han.

– I Frankrike finnes det mange med opprinnelse i majoritetsmuslimske land som er gode franskmenn, som er integrerte og som føler en tilknytning til landet. Jeg er faktisk mest bekymret for dem, for venner og familie der nede. Le Pen og Front National har valgt en veldig polariserende tone, og mange frykter for situasjonen sin hvis de kommer til makten.

Han legger til:

– I verste fall vil noen vurdere å reise tilbake til sine foreldres og besteforeldres opprinnelsesland i Nord-Afrika, Midt-Østen og Afrika sør for Sahara.

Håper på konservative eller sentrum
Arakia viser til at Front National, spesielt under datteren Le Pen, har blitt et parti som fanger større velgergrupper, men ikke nok til å nå helt til topps.

– I de senere presidentvalgene har de alltid fått mange stemmer og stor støtte i første valgomgang, for så å tape i nummer to-rundene.

Han tror terrorangrepene som rammet Frankrike nesten konstant siden 2015 vil gi Le Pen ekstrastemmer, men ikke nok til å ta presidentstolen.

– Jeg håper og tror ikke hun vinner i andre valgomgang, akkurat som i de andre presidentvalgene. Men at hun og partiet vil gjøre et godt valg er det lite tvil om, påpeker Høyre-politikeren.