Ukrainske journalister og fotografer får Fritt Ord-pris

Fotojournalist Jevhen Maloletka er en av vinnerne av årets Free Media Awards, utgitt av Fritt Ord og Zeit-Stiftung.
Fotografer, videografer, journalister, krigskorrespondenter og medier i Ukraina arbeider med livet som innsats. I år går alle de fem presseprisene i Free Media Awards til ukrainske fotografer, journalister og medier.

Free Media Awards er en anerkjennelse av deres innsats for å dokumentere lidelsene og utfordringene som den ukrainske befolkningen står overfor på grunn av fiendtlige ødeleggelser og krigsforbrytelser begått av russiske tropper. Det journalistiske arbeidet som er utført under ekstreme omstendigheter, er av eksepsjonell kvalitet, skriver Fritt ord i en pressemelding.

Prisvinnerne er fotografene Mstyslav Chernov og Evgeniy Maloletka, journalisten og forfatteren Nataliya Gumenyuk, nettavisen Zaborona, foto- og videokorrespondenten Andriy Dubchak og journalisten Vladyslav Yesypenko som i dag er politisk fange, ifølge Fritt Ord.

I tillegg gis det i år en spesiell anerkjennelse til «fikserne» – ukrainere som bistår utenlandske korrespondenter med kontakter, oversettelser, tidsplaner, transport og lokalkunnskap. Noen av dem er selv journalister. Deres arbeid er avgjørende for å formidle lokale historier for et internasjonalt publikum, og deres bidrag går i stor grad ubemerket hen.

– Noe av den modigste og viktigste journalistikken som blir til i vår tid, lages under Russlands krig mot Ukraina. Årets prisvinnere risikerer eget liv for å rapportere detaljert om hvordan det går med sivilbefolkningen og andre ofre i den ufattelige humanitære katastrofen som krigen er, sier Knut Olav Åmås, direktør i Stiftelsen Fritt Ord.

Presseprisene Free Media Awards er øremerket journalister fra Øst-Europa og de tildeles gjennom et samarbeidsprosjekt mellom Stiftelsen Fritt Ord i Norge og ZEIT-Stiftung i Tyskland. Prisutdelingen vil bli arrangert i Det Norske Nobelinstitutt mandag 17. oktober.