LHBTQ-vennlig tolking fra rabbiner

Ortodoks rabbiner Benny Lau mener homofili er ikke en hindring for å oppdra barn.
Foto: Skjrmdump/YouTube
– Jødedommen forbyr ikke par av samme kjønn å ha et familieliv, sier den ortodokse rabbineren Benny Lau.
53Shares

Lau er innenfor ortodoks jødedom kjent for å være en progressiv stemme som er inkluderende overfor alle legninger, ifølge Times of Israel.

Nylig utstedet han retningslinjer som bistår ortodokse jøder med lhbt+ bakgrunn slik at de kan administrere familielivet i sine religiøse samfunn.

– Jødisk lov forbyr ikke medlemmer av LHBTQ-samfunnet å oppdra barn, sier han.

I likhet med det moderne ortodokse samfunnet i USA, har de religiøse sionistiske samfunn i Israel slitt med å finne en kompromiss mellom Torahens (jødenes religiøse bok) forbud mot homofili og økt aksept av lhbt+ i den sekulære verden.

Retningslinjene er viktige på grunn av Laus fremtredende plass og fordi få ortodokse rabbinere har vært villige til å snakke aksept av lhbt+, ifølge avisen.

Roses av norsk jøde

Utspillet fra rabbineren får ros fra forstander i Det mosaiske trossamfund, Ervin Kohn.

Forstander i Det mosaiske trossamfunn i Norge, Ervin Kohn, ser det som positivt at ortodokse menigheter tar opp temaer knyttet til lhbt+.
Foto : Privat

– I jødisk tradisjon er vi skeptiske til svar, mens vi dyrker spørsmålene, skriver han i en Facebook-status.

Videre argumenterer Kohn:

– Lau forbeholder ekteskapsinstituttet til heteroseksuelle par, men forfekter et alternativt partnerskapsrituale med gjensidig forpliktende løfter, som kan inkludere alle familiemedlemmene. Lau sier at han ikke pretenderer å lage ny jødisk lov, men å inkludere religiøse LHBTQ-jøder fordomsfritt i ortodokse menigheter.

Om lhbt+ og jødedom

Temaet homofili og jødedom går tilbake til Torahen. Boken til Vayikra (Leviticus) klassifiserer seksuell omgang mellom menn som en to’eivah (noe som avskys) som kan gi dødsstraff under halakha (jødisk lov).

Spørsmålet har imidlertid vært gjenstand for strid innenfor moderne jødiske samfunn, og ført til debatt og splittelse. Tradisjonelt har jødedommen hevdet at homoseksuell samleie og ikke homoseksualitet i seg selv, er i strid med jødedommen, og denne oppfatningen opprettholdes fortsatt i ortodoks jødedom.

Innenfor rekonstruksjonistisk og reformjødedom tillates både homofilt samleie og likekjønnet ekteskap.

(Kilde: Wikipedia)