Kritisk til fjerning av nyhetsartikler fra søkemotorer

Folk som søker etter Utrops sak om Benjamin Hermansens drapsmenn vil finne at flere søkeresultater har blitt fjernet (Foto: Illustrasjon).
Foto: Scanstockphoto
Google har valgt å fjerne søkeresultater knyttet til de to drapsdømte Ole Nicolai Kvisler og Joe Erling Jahr, dømt for henholdsvis drap og medvirkning til drap på Benjamin Hermansen. Samfunnsdebattant Mina Adampour er veldig kritisk til Googles fremgangsmåte.
0Shares

– Etter anmodning i henhold til den europeiske loven om databeskyttelse er det én eller flere sider fra nettstedet ditt som ikke lenger kan vises i Googles søkeresultater, skriver Google i en e-post til utrop.no.

Utrops omtale av drapssaken er en av nyhetssaker Google velger å ikke vise i søkeresultatet. 

Søker man på Kvislers fulle etternavn pluss “utrop” er dette de tre sakene man får opp.
Foto : Skjermdump/google.no

– De er bare blokkert for bestemte navnesøk på europeiske versjoner av Google Søk. Disse sidene er fortsatt synlige for andre søk, skriver selskapet videre.

Google vil ikke opplyse hvem som har anmodet om å skjule søkeresultat, opplyser de overfor utrop.no.

– Nærmer seg sensur
– Om dette ikke er reell sensur, hva er det da?

Slik reagerer samfunnsdebattant og anti-rasismeaktivist Mina Adampour etter at Utrop kontakter henne om saken.

 
Foto : Privat

Hun legger også til:

– I tider hvor ytringsfriheten debatteres høyt og lavt er det påfallende at en av verdens største og mest anerkjente søkemotorer velger å skjule omtale utført av den frie presse. Det bestialske, rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen, som Benjamins Minnefond har hjulpet allmenheten med å ikke glemme, kan ikke skrives ut av historien.

– Har et ansvar
Adampour mener Google har et klart ansvar i denne saken.

– Jeg tenker det blir ganske spesielt hvis karikaturtegninger er det eneste som ser ut til å engasjere de som snakker om ytringsfrihet i dette landet. Google har et ansvar, og alle aktører som har engasjert seg i de utallige debattene omkring ytringsfrihetens kår her i Norge.