Forlot salen i protest mot ekstremisme-spørsmål

Under et kommunalmøte i Norrköping forlot representanter for Vänsterpartiet i protest en interpellasjon "basert på fremmedfrykt".
Foto: Wikimedia Commons
Folkevalgte representanter i Vänsterpartiet forlot salen under et kommunalmøte i Norrköping etter at Sverigedemokraten Markus Wiechel fikk stille et spørsmål om tiltak for hjemvendte jihadister og ekstremister.
0Shares

Episoden skjedde i går kveld, og føyer seg til en rekke verbale konfrontasjoner den siste tiden, skriver lokalavisen Norrköpings Tidningar.

 
Foto : Vänsterpartiet Norrköping

– Vi følte at spørsmålet fra SD-representanten hadde en fremmedfiendtlig undertone, var basert på rykter, var ærekrenkende og inneholdt ingen faktaopplysninger. Vi varslet på forhånd at vi ville forlate møtet hvis formannskapet mente at spørsmålet kunne godkjennes, sier Mona Olsson fra Vänsterpartiet, som er opposisjonslederen i kommunepolitikken.

Kommunalfullmektige i Norrköping mente at saken kunne tas opp på bakgrunn av en regjeringsbestemmelse som fremhever ekstremismebekjempelse som en oppgave hvor kommunene i Sverige har fått en sterk rolle i samråd med nasjonale myndigheter.

Kastet ut
Olsson, sammen med de andre representantene for Vänsterpartiet, og en en representant for Feministisk Initiativ (FI) som også forlot salen i sympati, prøvde å komme tilbake etter at SD-representantens interpellasjon. Samtlige ble imidlertid bedt om å forlate rommet igjen.

Sosialdemokraten Tomas Idenås, som ledet møtet sammen med moderaten Päivi Johansson, tok i samråd beslutningen om utkastelsen.

– Kommuneloven sier det helt klart: man får ikke lov til å forlate møter på denne måten og så forvente om å komme tilbake, sier Idenås til Norrköpings Tidningar.

Til samme avis sier SD-representant Wiechel at han kunne vært mer presis i sin interpellasjon.

– Men jeg står fortsatt for innholdet i mine formuleringer, forsikrer han.