“Unge syndere – gamle synder”

Kan bli vanskeligere for enkelte å få norsk pass i årene som kommer, hvis regjeringens forslag om endring av statsborgerloven vedtas.
Foto: Scanstockphoto
Veien til norsk statsborgerskap er lang for nyankomne. For dem som har gitt uriktige opplysninger kan veien være kort ut igjen.
0Shares

Likevel, hva om man gir mulighet til å rette opp gamle synder?, spør Jonas Lea, ansatt i Barnefaglig enhet ved Utlendingsdirektoratet (UDI) seg i en kronikk i Dagbladet.

– Som norsk statsborger er man knyttet til staten med et rettslig bånd. For mange er det også en del av deres identitet. Klippes dette båndet får det dramatiske konsekvenser. Statsborgerskapssakene har derfor engasjert mange.

Amnesti har blitt foreslått. Ingen dum tanke, ifølge Lea.

– Å gi folk sjansen til å rette opp feil og derigjennom vise lojalitet til den staten de er en del av. Det er en lojalitet, eller tillit, som ikke er der fra starten. Og der ligger noe av problemet. Jeg arbeider ikke med statsborgerskap, men jeg har gjennom mange år intervjuet flere hundre enslige mindreårige asylsøkere. For å forsikre meg om at vi forstår hverandre spør jeg; Vet du hva det vil si at jeg jobber for norske myndigheter? Ja, at du bestemmer.

Klikk her for å lese hele kronikken