– Ja, norske verdier er under press

Foto: Arkiv.
Foto: Presse
Det skrev tidligere Stortingspresident for Høyre, Kristin Clemet, i en blogg som er likt av 17 000 personer i skrivende stund.
0Shares

Clemet skriver blant annet om norske verdier under sin oppvekst , og om hvordan de endret seg med tiden.

– Familieverdiene sto sterkt. Fedrene jobbet, mens mødrene var hjemme sammen med barna. Vi spiste til faste tider, og det var en “nabokjerring” i hver oppgang. Vi hadde viktige fellesarenaer som i dag har gått tapt: Alle mødrene og barna som var sammen i blokken der jeg bodde – eller i fellesvaskeriet i kjelleren, der man kunne vaske og rulle tøy sammen. Men også disse verdiene ble satt under press. Mødrene begynte å jobbe, barnehagene ble bygget ut, og alle fikk sin egen vaskemaskin.

Videre skriver hun om hva slags løsninger man kan i bruk i en tid hvor globalisering skaper mye usikkerhet.

– Vi kan ikke vente å få alle fordelene uten å få noen av (globaliseringens) ulemper. Derfor har vi også utfordringer i dag, som vi var lykkelig forskånet for da jeg var barn: Det kommer noen mennesker hit som har andre vaner og verdier enn oss. Vi utfordres blant annet av mennesker med et annet syn på demokratiet og behovet for integrering. Vi må konkurrere med bedrifter i mange flere land. Vi må møte folk som er villige til å jobbe for lavere lønn enn vi er, eller som til og med er villige til å tigge. Vi må håndtere et større mangfold i befolkningen.

Les hele innlegget her