Tyrkia: Fem barn og en kvinne druknet etter at den greske kystvakten grep inn overfor overfylt båt

Tyrkiske myndigheter oppgir at fem barn og en kvinne druknet sørvest for Tyrkia etter at den greske kystvakten stanset båten de satt i og satte dem i livbåter utenfor kysten av Tyrkia.

Tyrkiske myndigheter oppgir at fem barn og en kvinne druknet sørvest for Tyrkia etter at den greske kystvakten stanset båten de satt i og satte dem i livbåter utenfor kysten av Tyrkia.

Ifølge den tyrkiske kystvakta ble en overfylt båt som var på vei fra Libanon til Italia med over 80 mennesker, avskåret av den greske kystvakta denne uka. De om bord skal ha blitt satt i fire livbåter sørvest for Tyrkia, som ifølge kystvakta begynte å drive.

Den greske kystvakta avviser påstandene om at de var innblandet i en såkalt «pushback» som endte med at seks mennesker druknet i tyrkisk farvann. Pushback – det å tvinge potensielle asylsøkere tilbake over en grense, er ulovlig i henhold til internasjonalt lovverk.

Hellas bestrider

– Hellas avviser enhver innblanding i den angivelige dødelige hendelsen, tvitret innenriksminister Notis Mitarachi onsdag.

Ifølge den tyrkiske kystvakta var det to babyer blant de omkomne. Fem personer er fortsatt savnet, hvorav to er barn, mens 73 mennesker ble reddet.

Båten var 15 fot stor og skal ha forlatt den libanesiske byen Tripoli 10. september med kurs for Italia.

Ordkrig

Stemningen er spent mellom de to landene, som flere ganger har anklaget hverandre for menneskerettsbrudd mot migranter.

– Vi ble fortalt at de etter å ha blitt hentet fra en gresk kystvakt-båt og fratatt verdisakene sine, ble de satt på fire båter og forlatt mens de drev i nærheten av tyrkisk farvann, heter det
i en uttalelse fra den tyrkiske kystvakta.

Aten avviser påstandene.

– Tyrkia må gi beskyttelse til flyktninger i tråd med internasjonale lover, og ikke presse dem fram, sier Mitarachi. De to

(©NTB)