– Vi håper på en revolusjon

KVINNEKAMP: Kvinner og menn står samlet i sin støtte til kvinner i Iran. Her taler Rojin Alipanah, på vegne av Kejar, en kurdisk kvinnelig organisasjon, som jobber for å fremme frihet for kvinner i Iran og spesielt øst-Kurdistan.
Foto: Anna Aronsen Oftedal
Kurdiske organisasjoner arrangerte en demonstrasjon utenfor den iranske ambassaden i Oslo: – Ingen mannlig makt skal få lov til å styre over Iran lenger.

På tirsdag sto kvinner og menn samlet i protest mot iranske myndigheters undertrykkelse av kvinner i Iran. Det er spesielt politivolden mot den unge kurdiske kvinnen Mahsa Amini som har fått folk til å reagere.

Fordi skautet hennes ikke dekket til hele håret da hun var ute i offentligheten, ble hun arrestert av Irans moralpoliti i hovedstaden Teheran. Vitner forteller at politiet slo henne og på voldelig vis tvang henne inn i politibilen.

Amini kollapset i politiets bevaring og ble kjørt til sykehuset. Hun lå i koma i to dager før hun døde, ifølge FN.

Teherans politisjef Hossein Rahimi sier Amini døde av hjertestans, men hevder at det ikke er noen bevis for at politiet er skyldig i hennes død. Samtidig har iranske myndigheter uttalt at saken skal etterforskes.

– Mishandlingen ga henne hjerneslag

En stor andel iranere hører heller på øyevitnenes beskrivelse av hvordan politiet slo Amini med batong mot hodet.

Rojin Alipanah er en av appellantene som talte under demonstrasjonen utenfor Irans ambassade i Oslo. Hun sier at politiets mishandling av Amini førte til hennes død:

– Mishandlingen ga henne hjerneslag. Hun havnet i koma, og døde to dager etterpå, sier Alipanah til Utrop.

Hun var med å arrangere demonstrasjonen på vegne av Kejar, en kurdisk kvinnelig organisasjon som jobber for å fremme frihet for kvinner i Iran og spesielt i kurdiske områder i Iran.

 Blant slagordene som ble ropt var : “Ned med det iranske regimet”.

– Vi håper på en revolusjon for kvinnerettigheter. Ingen mannlig makt skal få lov til å styre over Iran lenger.

 

FELLES KAMP: Alinpalah sier at kvinner i Iran kjemper en felles kamp for frihet, uavhengig om man har persisk eller kurdisk bakgrunn.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

Felles kamp for kvinnerettigheter.

Utenfor ambassaden var demonstranter med kurdisk, iransk og afghansk bakgrunn samlet.

Alinpalah mener at kurdernes frihet og kvinnenes frihet i Iran er en felles kamp. Samtidig ønsket hun å kjempe side om side med iranske kvinnerettighetsaktivister.

– Vi kurdiske kvinner blir både undertrykket fordi vi er kurdere, og fordi vi er kvinner. Men vi i Kejar ønsker å inkludere alle. Det har ingenting å si hvilken bakgrunn du har. Vi kjemper for rettighetene til alle kvinner i Iran.

OFFER: Dette bildet av Mahsa Amini er hentet fra sosiale medier. Da hun ble tatt av iransk moralpoliti, dekket ikke skautet hennes alt håret, slik som på dette bildet.

– Regimet er dobbeltmoralsk

I Iran protesterer kvinner og menn side om side mot regimets undertrykkelse av kvinner.

– Det er store protester mot det iranske regimet nå. Minst seks demonstranter har blitt skutt av politiet. Blant annet en seksten år gammel kurdisk gutt, sier Alinpalah.

Hun mener at Irans maktpersoner følger penger og makt, og ikke islam.

– Regimet er dobbeltmoralsk. På Instagram kan man se at barna til maktpersoner lever i luksus. Det er et av flere tegn på korrupsjon.

Hijab-påbudet er bare toppen av isfjellet av regler som innskrenker kvinners frihet. Diskriminering av kvinner i arbeidslivet er også noe demonstrantene ønsker en slutt på. Alinpalah har troen på at de kommer til å få forandring.

– Iranske kvinner er kjempemodige. Vi gir aldri opp uansett.

KVINNELIGE SOLDATER: De kurdiske militsene YPJ og PJAK består av kurdiske kvinner. Disse kjempet harde kamper mot IS. Ifølge fotograf og journalist Afshin Ismaeli er det over 10 000 kvinnelige soldater i den kurdiske YPJ-styrken.
Foto : Afshin Ismaeli

Alinpalah forteller at kurdiske kvinnestyrker spilte en viktig rolle i å forsvare syrisk og irakisk Kurdistan (Rojava og Bashur) fra IS. Sammen med irakiske styrker og andre kurdiske militser, var kvinnelige kurdiske militser blant soldatene som befridde Mosul (kurdisk Irak) fra IS.

Menn i solidaritet med kvinnene

Kurdisk Demokratisk Samfunnssenter var blant arrangørene for demonstrasjonen.

– Formålet med demonstrasjonen er å fordømme det iranske regimet, og fordømme drapet på Mahsa Amini. Vi krever rettferdighet for henne, sier Andam Aziz, talsperson for Kurdisk Demokratisk Samfunnssenter til Utrop.

SOLIDARITET: Andam Aziz (t.v.) mener at menn har et ansvar for å støtte kvinners frigjøringskamp.
Foto : Anna Aronsen Oftedal

Det var omtrent like mange menn som kvinner til stede på demonstrasjonen utenfor den iranske ambassaden. Aziz understreker viktigheten av at menn støtter kvinner i kampen for frihet.

– Vi står også her for å vise vår støtte og solidaritet til alle kvinner i Iran som protesterer i Irans gater.

– Hva kan vi i Norge gjøre for å støtte Irans kvinneforkjempere?

– Norges utenriksminister bør kalle inn den iranske ambassaden på teppet og ansvarliggjøre Iran.

Utrop har forsøkt å få en uttalelse fra Irans ambassade, men har ikke lykkes med dette.