Gir ut bok om Karpe

Yohan Shanmugaratnam er journalist i Klassekampen og forfatter.
Foto: Sunniva Tellesbø
Yohan Shanmugaratnam rørte mange med sin tolkning av låta "BARAF/FAIRUZ". Nå har han skrevet en bok om Karpe.
123Shares

– Da Yohan Shanmugaratnam spurte om å bli med oss rundt for å se hva det kunne blit til, var det vanskelig å si nei. Han er eldre enn oss, vi måtte si ja, skriver Karpe spøkefullt i et Instagram-innlegg.

Journalist og forfatter Yohan Shanmugaratnam har fulgt Karpe-duoen gjennom suksessåret 2022. Resultatet er boka “Hjertet i to” som lanseres 24. oktober.

Om tittelen er innspirert av Karpe-låta “SALMALAKS” hvor de synger: “De deler hjertet ditt i to for en besserwizzer” vites ikke, men forfatteren røper at identitet, flerkultur, utenforskap og inkludering er viktige temaer i boka.

– Jeg har hatt samtaler med Chirag og Magdi om temaer jeg selv er opptatt av: identitet, flerkultur, utenforskap og inkludering, sier Shanmugaratnam til NTB.

– Et tidsdokument fra kaoset 2022

I januar 2022 slapp Chirag Patel og Magdi Abdelmaguid, mest kjent som “Karpe”, albumet “Omar Sheriff”. Det ble raskt det mest strømmede norske albumet noensinne. I sommer satt de også norgesrekord i Oslo Spektrum med 111 000 solgte billetter og ti smekkfulle hus.

– Boka er et tidsdokument fra det kaoset 2022 har vært, forteller Magdi til NTB.

Han synes ikke det var noe problem å ha forfatteren tett inn på seg i et halvt år.

– Det har føltes veldig lett å stole på Yohan. Han ble en naturlig del av gjengen umiddelbart, og plutselig hadde han hengt på i et halvt år, forteller Magdi.

“ALLAH, ALLAH”: 100 000 nordmenn sang “Allah, allah” sammen med Karpe da de fylte Oslo Spektrum 10 ganger under sin siste konsertrunde
Foto : Skjermdump video / Mansoor Elahi Vlogs

–  Han ser ting ved oss vi ikke klarer å se selv

Ifølge NTB var Shanmugaratnam med Karpe på turnébusser, møter og fester og hadde en rekke samtaler med Magdi og Chirag om kunsten, livet og musikken.

– Teksten Yohan skrev om «Baraf» i vinter, var en sterk opplevelse. Det var ikke bare vi, men en hel generasjon med barn av fremmedspråklige som følte seg sett, sier Chirag om Yohans kommentar i Klassekampen.

I kommentaren skildrer Shanmugaratnam blant annet Chirag og Magdis bekymring for at foreldrene blir eldre. Han beskriver hvordan det å miste en forelder kan oppleves ekstra sårt for de med flerkulturell bakgrunn:

“En dag etterlater foreldrene oss her, mellom stedene de forlot og stedet de prøvde å bli en del av. Når det blir vår tur, vil vi se tilbake for å forsikre oss – og dem – om at vi klarte å komme et skritt nærmere.”

Tidligere i år utga Shanmugaratnam boka “Vi puster fortsatt”.

– Vi leste den første boka hans, Vi puster fortsatt, og liker veldig godt blikket hans. Han ser ting ved oss, og i musikken vår, som vi ikke klarer å se selv, sier Chirag.