- Venezuela-konflikten eskalerer, venezuelanere i Norge bekymret - 10.09.2024
- Forfulgte kunstnere skal snakke om fremmedfrykt - 09.09.2024
- Rødts veivalg i tråd med ny politisk virkelighet - 08.09.2024
Khan frilanset for blant annet Utrop, hadde egen ungdomsmagasin en kort periode, og skrev i tillegg for en lokalavis i hjembyen Moss.
– Ungdomsmagasinet SnX (sms-språk for “snakkes”) ble startet jeg da jeg gikk siste året på ungdomsskolen og holdt det gående i tre år. Vi skrev om ting som angikk oss unge, og fikk i en periode også støtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Etter studiene er han tilbake til hjemstedet der alt startet, men i en helt annen jobbsetting. Publiseringssystemer er byttet ut med politidatabaser. Khan er nemlig tilbake som politiadvokat i Politidistrikt Øst.
En må aldri glemme at det å håndheve loven er en jobb som handler om mennesker og menneskelige hensyn.
– Jeg fant etter hvert ut at jeg hadde lidenskap for juss, og enda større lidenskap for problemløsning og for å hjelpe folk, forklarer Khan.
Strenge krav
Fem år gikk han på jusstudiene på Universitetet i Oslo.
– Å gå på juss betyr mye lesing og mye egeninnsats. Studiet krever mye av deg, og krever mye selvdisiplin, i og med at jurister og politifolk, og andre som kommer i offentlig tjeneste, får betydningsfulle jobber i det norske samfunnet. Samtidig opplevde jeg også at juss er svært populært, selv om det er “strengt” studium.
Etter fem år med lesing og eksamener gikk Khan ut av UiO, og rett inn i juriststilling hos Fylkesmannen i Østfold. Så gikk turen over Namsmannen i Horten.
– Egentlig kan jeg si meg god og heldig at jeg stortrives med det jeg gjør. Jeg har en jobb som jeg gjør at jeg gleder meg til å stå opp om morgenen.
Rett nord
Så gikk det rett nord med Khan, til politidistriktet Nord, nærmere bestemt Mosjøen.
– Enkelte har sagt at du må langt nord for å oppleve det egentlige Nord-Norge, men Mosjøen var mer enn langt nok nord for meg.
For en ung norsk-pakistansk mossegutt var oppholdet fra i fjor vinter frem til jobbskiftet denne våren litt av en opplevelse.
– Jeg var tidlig i 20-årene og for første gang bodde jeg for meg selv. Så den første tiden var litt tøff, siden jeg jo var vant til å bo samme med far, mor og søsken. Ellers har jeg bare gode minner derfra og holder fortsatt kontakt med gamle jobbkolleger. Å dra ut på egen hånd for jobb eller studier er uansett noe å anbefale. Man lærer selvstendig tenkning og å bli bedre kjent med selv.
– Var dette en annerledes opplevelse av norsk kultur for deg?
– Nord-Norge er helt klart forskjellig fra Østlandet og Oslo-området. Jeg ble kjent med en mye barskere natur, og mye av fritiden ble også brukt til turer, i tillegg til sosial omgang. Å komme til et mindre sted gjør at man også må innrette seg. I storbyer som Oslo kan man lettere finne folk som er både lik deg eller ganske ulik deg, både når det gjelder kultur og livsstil. Ute i distriktene er folk i større grad på samme bølgelengde, noe som også kan være positivt, med tanke på godt naboskap og samhold.
Utfordrende, men givende
Offisielt kan Khan titulere seg som etterforskningsleder i straffesaker. En jobb som ifølge ham selv alltd medfører varierte arbeidsdager.
– Jeg har en portefølje som innholder alt fra narkotika til saker av grovere kaliber, så ingen jobbdager er helt like. Jobben innebærer også mye reise- og møtevirksomhet.
Selv sier Khan at det er psykologi-aspektet bak kriminalitetsforebyggingen som han synes er mest interessant.
– Å tolke livshistorier og løse hendelsesforløp, å se hvordan og hvorfor et menneske agerer på et bestemt vis, er viktige å ha i mente når man skal håndheve loven. En må aldri glemme at dette er en jobb som handler om mennesker og menneskelige hensyn.
– Hva er dine fremtidsplaner? Hvor lenge vil du være etterforskningsleder i politidistriktet?
– For meg er dette en jobb som krever og utfordrer, men også gir mye tilbake. Så lenge jeg sitter med denne følelsen etter endt arbeidsdag vil jeg fortsette i stillingen.