Velferdsetaten: – En misforståelse at EMI blir nedlagt

I årevis har Enhet for Mangfold og Inkludering fremmet inkludering i Oslo. Flere frykter enheten kan bli nedlagt. Velferdsetaten mener EMI skal være del av en omorganisering.
Foto: Andres Vargas
Flere innvandrerorganisasjoner frykter at Enhet for mangfold og integrering (EMI) kan bli nedlagt. Velferdsetaten mener dette er feil og bygger på en misfortåelse.

– For oss virker dette helt underlig, og det virker som om mange har misforstått. Vi skal ikke legge ned EMI, men heller omorganisere og styrke driften, sier Merete Hanch-Hansen, avdelingsdirektør i Avdeling forebygging og sentrumsarbeid i Velferdsetaten, til Utrop.

Nylig har en underskriftkampanje blitt opprettet hvor det uttrykkes frykt for at EMI “avvikles”. I underskriftkampanjen på MinSak står det skrevet:

– Enhet for Mangfold og Inkludering i Oslo kommune har i mange år spilt en uvurderlig rolle for Oslos mangfoldige befolkning og foreningsliv. Nå er enheten planlagt nedlagt. Vi krever at innbyggere og sivilsamfunn skal bli hørt i denne saken, før en slik drastisk beslutning tas.

Så langt har kampanjen fått over 80 underskrifter.

– EMI har spilt en uvurderlig rolle for at Oslos minoritetsorganisasjoner skal bli hørt, spurt til råds og inkludert. EMI har vært en velfungerende brobygger mellom kommune og sivilsamfunn, og har lagt til rette for mer samarbeid organisasjonene i mellom. Vi mener derfor at en nedleggelse av EMI vil bety en katastrofal svekkelse av demokratiet.

– Skandaløst om dette er planen

Lokalpolitiker i Oslo Ap, Sarah Gaulin, sier det er en skandale at Oslo kommune skal legge ned en så viktig enhet.

– Jeg har ikke så mye med denne enheten å gjøre, men de gjør en god jobb og Oslo har mer enn nok av problemer med mangfold og inkludering som bør tas tak i? Hvis avdelingen skal legges ned så bør det være en plan på å få opp en bedre prosjekt.

Karen Contreras Lispberger i LAF, Latin-Amerikansk forening, tenker også det er synd om enheten skulle bli nedlagt.

– LAF har i mange år samarbeid med EMI, og vi hadde ikke utviklet oss uten deres støtte. Vi har flyttet til Frivillighetshuset og har seks ansatte i dag, og EMI har fulgt oss opp direkte siden 2018.

Ingen vil miste jobben

Ifølge Velferdsetaten og Hanch Hansen vil det motsatte skje av det mange innvandrerorganisasjoner frykter.

– Omorganiseringen av EMI vil føre til at vi styrker integreringstilbudet i kommunen. Enhetens arbeid vil organiseres sammen med andre deler av etaten som jobber med flyktninger, integrering, mangfold og arbeid. Ingen ansatte kommer til å miste jobben. Etter føringer fra byrådsavdelingen skal vi også ha flere som jobber for å heve kompetansen på mangfoldsområdet i alle virksomheter i Oslo kommune.

Hanch-Hansen vet ikke hvorfor vedtaket om omorganisering har blitt tolket av mange som “nedlegging”.

– Vi i etaten skjønner ikke hvordan eller hvorfor dette har skjedd, men føler det som viktig å kunne redegjøre og avklare det som er en klar misforståelse.