Spår Abid Raja blir justisminister

 
Foto: Bård Gudim/FrPMedia
Mangeårig Frp-politiker, Peter N. Myhre, har troen på en firepartiregjering og at justisministerposten går til Venstres Abid Q. Raja.

“Gode nyheter, den nye flertallsregjeringen med H, Frp, V og KrF er klar!”

Slik begynner Myhre Facebook-posten, hvor han satte opp en oversikt over hvem som kommer i de ulike regjeringspostene, og fra hvilke partier. I Myhres “regjering” får blant annet også Sylvi Listhaug beholde posten som innvandrings- og integreringsminister, mens Venstre-leder Trine Skei Grande blir ny utdanningsminister og KrF-leder Knut Arild Hareide blir ny utenriksminister.

– Folk som er aktuelle
Til utrop.no sier Frp-politikeren at listen må ikke oppfattes som “en liste over egne favoritter”.

– Jeg har tippet disse navnene som eventuelle kandidater i det tilfellet vi får en firepartiregjering som følge av forhandlingene etter valget. I en slik regjering er det vanlig at det største partiet får statsministerposten, og at man etterhvert fordeler de andre posisjonene. Jeg har tatt utgangspunkt i 19 ulike mulige regjeringsposter. Så er det opp til de deltakende partiene å fordele, noe som kommer til å foregå parallelt med personvalgene. 

Selv om statsministeren har mye å si, forklarer Myhre at partiene vil ha stor frihet til å velge.

– Jeg har satt opp Raja som justisminister, Skei Grande som utdanningsminister og Kari Helene Partapouli som bistandsminister fordi jeg ser for meg at det er slik Venstre vil tenke. Og ikke minst på bakgrunn av at disse er erfarne og dyktige folk som har lang fartstid i politikken og kan tåle hardkjøret det vil bety å sitte i regjering.

Grei representasjon
Skulle Norge få en borgerlig firepartiregjering så tenker Myhre tre stykket på KrF og Venstre vil være “grei representasjon”.

– Å ha tre regjeringsmedlemmer er et slags minimum for et regjeringsdeltakende parti. Jeg ser det som urimelig å forskjellsbehandle Venstre og Krf, siden begge har åtte på tinget. Som en kuriosa kan vi gå tilbake til Bondevik I-regjeringen fra 1997 til 2000, hvor Venstre hadde tre statsråder mens partiet på Stortinget var representert med to stykker, forklarer Myhre.

Forhandlinger i gang
Og samtidig som Myhre satte opp sin kabal så fortsetter forhandlingene om en enten blågrønn eller hel-borgelig regjering.

Både Venstre og KrF reiser hjem til statsminister Erna Solberg torsdag kveld med ønske om at hun danner en blågrønn regjering uten Frp.

Overfor VGNett la Skei Grande til at det fortsatt er usannsynlig at Venstre går i regjering med Frp, slik flere i hennes parti har bedt henne vurdere. Ifølge flere kilder i de borgerlige flertallspartiene har Venstre og KrF “god tid”. En endelig avklaring av regjeringsspørsmål eller fremtidig samarbeidsmønster mellom flertallspartiene kan man måtte vente frem helt til desember eller ut på nyåret.

Venstre-Raja har på sin side uttrykt vilje til regjeringssamarbeid med Frp, men viser langt mer måtehold nå etter valget.

 
Foto : Flickr

– Nå skal stortingsgruppa og landsstyret diskutere spørsmålet om samarbeid. Jeg vil gjøre mitt syn kjent for partiet før jeg legger det fram for offentligheten. Som partileder er det opp til Trine Skei Grande å avgjøre tempo, takt og tone. Hun har sagt at hun ikke har dårlig tid, og det er jeg enig i, sier Raja til Romsdals Budstikke/NTB.