– Hvis Oslo lykkes med integreringen, lykkes Norge

 
VG-kommentator oppfordrer alle til å være bevisst utfordringene Oslo står overfor og ikke overdrive eller bagatellisere det som skjer. 
0Shares

– Det kan være vanskelig både å være innvandrerungdom og opprinnelig nordmann i miljøer der man er i tydelig mindretall. Særlig gutter kan føle seg utsatt og ende opp med å føle hat og frykt, skriver Hanne Skartveit i en VG-kommentar.

Hun sikter til utviklingen av radikalisering, som kan gå begge veier.

– Våre sikkerhetstjenester har lenge vært bekymret for radikale islamister. Nå er de i stigende grad også bekymret for høyreekstreme miljøer, skriver hun og sikter særlig til nazi-demonstrasjonene i Gøteborg i helgen. Skartveit understreker imidlertid at Norge er langt unna svenske tilstander, men at Norge også har sitt å jobbe med.

Når retorikken er viktigst
Hun trekker også fram årets valgkamp og Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.

– I denne valgkampen handlet der mer om retorikk enn om politikk. Det handler mer om ordbruk og toneleie enn om de utfordringene vi står overfor. Som problemet med at mange nykommere ikke kommer i arbeid, eller raskt faller ut av arbeidslivet, slik Brochmann-utvalget peker på.

Skartveit trekker også fram situasjonen på mange skoler, som også er et problem.

– Opp gjennom årene har jeg møtt lærere som gir alt, som sier at deres elever skal lese Ibsen og Shakespeare selv om foreldrene deres ikke kan nok norsk til å forstå hva barna deres driver med.

Alle er i trøbbel
Skartveit mener skolene og lærerne sitter med nøkkelen, men at de ikke kan gjøre jobben alene.

– Nettopp derfor er det så viktig at vi vet hva som foregår rundt om i Oslo, og at vi hverken overdriver eller bagatelliserer det som skjer, skriver hun og sikter blant annet til rektor på Stovner videregående, som i forrige uke varslet sine overordnede om at han ikke lenger kan tilby elever og ansatte et trygt og godt miljø. Dette er en av flere skoler på østkanten der det har blitt rapportert om store problemer.

– Hvis Oslo lykkes med integreringen, lykkes Norge. Hvis det derimot ikke går bra i Oslo, er vi alle i trøbbel, skriver kommentatoren i VG.