– Arbeiderpartiet må ta innover seg virkeligheten

Listhaug presenterte innstrammingsforslag forrige uke. Ikke alle har tatt de godt imot
Foto: Ilja C. Hendel
Sylvi Listhaug, innvandrings- og integreringsminister, mener Arbeiderpartiets ønske om å kjempe for at færre asylbarn får midlertid opphold, bidrar til asylamnesti. 

I et debattinnlegg i VG kritiserer hun Arbeiderpartiet fordi hun mener de bruker sin første mulighet til å myke opp politikken de selv var med på å stramme inn.

– Når skal de lære av historien? spør hun.

Listhaug sikter til Arbeiderpartiets forslag om asylendringer. Partiet ønsker å kjempe for at færre asylbarn får midlertidig opphold.

– Når vi nå starter jobben med den neste stortingsperioden, er dette en av de første tingene vi kommer til å ta tak i, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Stein Erik Lauvås til VG mandag forrige uke.

– Et asylamnesti
Listhaug mener at det Ap og andre partier kan komme til å vedta i realiteten, er et asylamnesti.

– Å si at dagens lovverk er for strengt, og at de vil gi permanent opphold uansett om man er reell flyktning eller ikke, kan skape et stort press mot Norge, skriver Listhaug i innlegget i VG.

– Alle med logisk sans forstår at dette med stor sannsynlighet vil føre til at langt flere enslige mindeårige asylsøkere vil komme til Norge, skriver hun videre.

Les også: Ap må bli tydeligere i innvandrings- og integreringspolitikken

Uholdbart
I innlegget viser Listhaug til at det er en sterk sammenheng mellom antallet midlertidige tillatelser, at færre får bli i Norge, og hvor mange enslige mindreårige som kommer.

– Etter den velkjente invitasjonen fra Jonas Gahr Støre i 2015 om å ta imot 10.000 kvoteflyktninger, kom det 31.000 asylsøkere. Omtrent 5500 av dem var enslige mindreårige asylsøkere. Dette var en helt uholdbar situasjon, skriver innvandringsministeren.

Listhaug understreker Norges støe kurs og kontroll med innvandringspolitikken i dag og mener det siste Norge trenger er eksperimenter basert utelukkende på gode intensjoner og ikke fakta.

– Jeg håper inderlig Arbeiderpartiet tar innover seg virkeligheten, og lærer av sine tidligere feil før de påfører Norge en liberalisering som kan koste dyrt både for barna det gjelder og landet vårt, avslutter ministeren.