– Norge må ut av selvmordsklubben

 
Foto: Kirsti Hovde
Nobels Fredspris er blitt tildelt ICAN for deres arbeid med Traktat om forbud mot Atomvåpen. Norsk-chilenske Alfredo Zamudio, leder av Nansens Fredsskole, mener den norske regjeringen må ta prisen som et signal.

– Fredsprisen kan inspirere verden til en ny samtale om hvordan Norge kan slutte å være en støttespiller til atomvåpen. Norske politikere har nå en mulighet og en glimrende anledning til å tenke nye tanker om norsk atomvåpen politikk”, sier Zamudio (bildet) til NTB.

Tidligere i dag kom beskjeden fra Nobelkomitéen om at nedrustningsorganisasjonen ICAN ble kåret til årets vinner av Nobels Fredspris. ICAN fikk tildelt fredprisen for deres arbeid med traktatet om atomvåpen-forbud

Zamudio mener det er en sterk bakside for Nobel-medaljen at Norge ikke har skrevet under denne avtalen, ettersom Norge ikke har undertegnet traktatet.

– Atomvåpens doktrine handler om en ting alene: å ødelegge alt og alle og frykten for denne total ødeleggelse skal forebygge krig. Norge må komme seg ut av selvmordsklubben med land som er villige til å bruke atomvåpen, sier han.