Statsbudsjettsmillioner til integrering

Foto: Illustrasjon.
Foto: NTB
Regjeringen foreslår blant annet å bevilge to millioner kroner til en mentorordning for unge utsatt for negativ sosial kontroll, æresrelatert vold og tvangsekteskap i budsjettet for 2018.
0Shares

Slik det fremgår av Statsbudsjettet 2018 skal man også sette av 23 millioner kroner til arbeidskvalifiseringstiltak.

– Utsatte for negativ sosial kontroll, æresrelatert vold og tvangsekteskap skal få støtte. Regjeringen vil derfor opprette en ny mentorordning for utsatte som ønsker å bryte med familie og nettverk, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug til regjeringen.no.

Foto: Arkiv.
Foto : Torbjørn Tandberg

Opplæring pliktig
Av de tilsammen 23,2 millioner kroner for å styrke tiltak for arbeidskvalifisering foreslår regjeringen å bevilge 6,7 millioner kroner til å innføre plikt til opplæring for asylsøkere som bor på asylmottak.

Regjeringen foreslår 2,9 millioner kroner til kompetanseheving av lærere i norskopplæringen i 2018. Kommuner med integreringsmottak og kommuner i tilknytning til disse skal prioriteres.

– Det er viktig å komme raskt i gang med kvalifiseringen. Plikt til å delta i både norskopplæring og opplæring i norsk kultur og norske verdier, gir et tydelig signal om dette, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Også mot skolevold
30 millioner foreslås bevilget til tiltak mot skolevold i Oslo. Bevilgningen ble bekreftet etter hastemøtet om skolevolden i Oslo i Kunnskapsdepartementet onsdag formiddag, melder VGNett.

Listhaug er ikke i tvil om at den økende skolevolden og gjenganger-kriminaliteten blant unge, er del av integreringsutfordringene i Oslo.

– Skolebyråden og politiet sier at mange av de unge med utfordringer har begynt på skoler uten å kunne språket. Noen har vært i utlandet i flere år før de kommer tilbake igen. Vi må jobbe med å forbedre integreringen. Det viktigste er å få foreldrene i jobb. Vi må også få flere av de unge med innvandrer-bakgrunn til å forstå at de er velkomne til å delta i det norske samfunnet, sier Listhaug.

FAKTA

Statsbudsjettet 2018

12. oktober la Regjeringen Solberg frem sitt forslag til statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2018.