– Vi må ta inn flere kvoteflyktninger

Uganda tar imot en million flyktinger fra nabolandet: Sørsudanske flyktninger på flukt i nabolandet Uganda. Over en million mennesker er drevet på flukt fra hjemmene sine. Sør-Sudan er et av de farligste stedene å være kvinne i dag. Jenter har ingen rettigheter, og blir giftet bort så fort de får menstruasjon.
Foto: Flickr
Vi ber Norge ta imot minst 5000 kvoteflyktninger og øke støtten til nødhjelp i neste års statsbudsjett, skriver kronikkforfattere fra 12 forskjellige veldedige organisasjoner i et innlegg i VG.

– Stadig flere mennesker er på flukt, men de krysser ikke lenger våre grenser. Det fjerner ikke vårt ansvar for å hjelpe, skriver de i kronikken

Videre viser de til at man i 2015 tok til orde for en dugnad for syriske flyktninger

– Vi ba Norge om å øke støtten til nødhjelp og ta imot et økt antall kvoteflyktninger. Krigen i Syria hadde på det tidspunktet ført til den verste humanitære krisen på flere tiår. Det var da bred politisk enighet om at Norge skulle bidra mer. Siden den gang har behovene vokst. Antallet mennesker på flukt i verden har økt til 65,6 millioner, hvorav rundt halvparten er barn. Masseflukt fra angrep på sivile i Sør-Sudan, Den Sentralafrikanske Republikk, Kongo og Myanmar, kommer i tillegg til krigene i Syria og Irak.

– Færre kommer hit
Grensene til og gjennom Europa er stengt. Samtidig er Norge et av landene som opplever den største prostenvise nedgangen i antallet asylsøkere i Europa, skriver de videre.

– Hittil i år har 1613 mennesker på egenhånd krysset grensen inn til Norge på søken etter beskyttelse. Det er det laveste tallet på 25 år.

For fremdeles vil de aller fleste av verdens 65,6 millioner fordrevne få hjelp innad i eget land, eller i nærområdene.

– Libanon, som er på størrelse med Rogaland og har færre innbyggere enn Norge, huser over én million syriske flyktninger. Et fattig land som Uganda har tatt imot én million flyktninger fra Sør-Sudan. De er fremst i den internasjonale dugnaden for å håndtere en historisk fluktkrise. Men de trenger mer støtte.

Dette er en revidert utdrag fra en kronikk skrevet av:

JOHN PEDER EGENÆS, generalsekretær Amnesty MORTEN ERIKSEN, daglig leder Atlas-Alliansen.
GRY LARSEN, generalsekretær Care.
KNUT ANDREAS LID, generalsekretær Caritas.
JAN EGELAND, generalsekretær Flyktninghjelpen.
ANNE-MARIE HELLAND, generalsekretær Kirkens Nødhjelp.
ANN-MAGRIT AUSTENÅ, generalsekretær NOAS.
HENRIETTE WESTHRIN, generalsekretær, Norsk Folkehjelp.
BERIT HAGEN AGØY, Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.
KJELL ERIK ØIE, generalsekretær, Plan.
TOVE WANG, generalsekretær Redd Barna.
KRISTINE STORESLETTEN SØDAL, generalsekretær Strømmestiftelsen.

Klikk her for å lese hele teksten