Kurdisk-svensk fotball-sensasjon

Et kurdisk "landslag": Dalakurd FF, her fotografert i 2015, har rykket opp til Sveriges høyeste fotballdivisjon, Allsvenskan. Laget har blitt et symbol for integreringen i den svenske byen Borlänge, og for eksil-kurdere over hele verden.
Foto: Anders Henrikson
For 13 år siden startet en gjeng svensk-kurdiske kamerater en fotballklubb. Nå har de skapt fotball-historie ved å rykke opp til landets øverste divisjon.
0Shares

September 2004: I den lille byen Borlänge ønsket Ramazan Kizil og hans åtte kamerater å ta hånd om ungdommer som av ulike årsaker hadde havnet i problemer, og gi dem en ny sjanse gjennom fotballen.

Kameratgjengen fant ut at de ville gi spillerne som hadde havnet i unåde hos byens hovedklubb IK Brage en ny start, og stiftet klubben Dalkurd FF. Laget ble påmeldt i 6.-divisjon, med en gjennomsnittsalder på 17 år.

– Vi ville vise ungdommene at vi hadde tro på dem. Når du viser at man bryr seg, så hører de også på deg. Vårt prinsipp er at alle i denne klubben, fra en seksåring til den daglige lederen, skal kunne ha en dialog og bry seg om hverandre. Vi lager en familie, forklarer Kizil, som i dag er styreleder i klubben, til Aftenposten.

Jubelen
Oktober 2017: Over 4000 tilskuere jubler vilt over det som regnes som Sveriges kanskje største fotballbragd i moderne tid. Innvandrerklubben fra Borlänge slår GAIS i tredje siste serierunde i Superettan, Sveriges nest høyeste divisjon, og rykker opp til Allsvenskan, Sveriges tilsvar til Tippeligaen.

Slik så det ut da Dalkurd FF og lagets supportere kunne feire opprykket til Allsvenskan.
Foto : Skjermdump/Facebook

IK Brage, som i starten finansierte Dalkurd FF som et sosialt prosjekt, vil fortsatt spille i Superettan neste år. 

– Akkurat nå går vi gjennom en kjempetøff tid i Kurdistan, det skjer mye greier. Kan vi spre litt glede gjennom fotball, da vet jeg ikke hva mer som kreves av meg i livet, sa lagkaptein og målscorer Rawez Lawan til Aftonbladet etter kampen.

“Flaggskip”-klubb
Klubben har samtidig ikke bare blitt kjæledegger for et flerkulturelt Borlänge, med en multinasjonal spillertropp, men også blitt et flaggskip for eksil-kurdere verden over.

En kikk på Dalakurds offisiell klubbside på Facebook viser at over 32.000 følger klubben, mens over 1,5 millioner Facebook-brukere liker supportersiden, som også oppdateres på engelsk. Tilsvarende har årets svenske seriemestere, Malmö FF, 185.000 likes på sin side.

– Siden når ut til minst fire millioner mennesker hver uke, og innimellom er tallene så høye som 40–50 millioner i måneden. Så det er mange flere som ser og engasjerer seg i den. Det er blitt et forum, en møteplass for alle kurdere rundtom i verden. Alle vet hva Dalkurd er og vil vite hvordan det går med laget. Det er som vårt landslag, sier sidens grunnlegger, Jones Kizil, til Expressen.