Asylsøkere i mottak får 68 kroner dagen – nå vil SV doble støtten

Uverdig at asylsøkere får maks 68 kroner om dagen til å dekke matbehov, mener SVs Grete Wold (t.v).
Foto: Moriabevegelsen
Flere asylsøkere får maks 68 kroner om dagen til å dekke mat og andre behov. – Uverdig, sier SV og setter av 108 millioner kroner til å doble støtten.

Flere asylsøkere får maks 68 kroner om dagen til å dekke mat og andre behov.

– Uverdig, sier SV og setter av 108 millioner kroner til å doble støtten.

– Rundt omkring i Norge sitter det folk på asylmottak som altså får 68 kroner dagen å leve for. Det er uverdig, sier SVs innvandringspolitiske talsperson Grete Wold.

Fredag legger SV fram sitt alternative statsbudsjett for 2023. Der har partiet satt av 108 millioner kroner mer enn regjeringen til asylsøkere som bor i mottak, noe de har beregnet at vil doble støtten.

Flere har reagert på nivået på dagens støtte, som i tillegg til mat, også skal gå til ting som transport, klær, mobiltelefon, helsetjenester og aktiviteter.

– Dyrtid, krig og strømpriser preger alle, men det går alltid mest utover dem med minst fra før. Da må de få mulighet til å leve med et minste nivå av verdighet, sier Wold.

Støtten til asylsøkere i mottak varierer ifølge UDI ut ifra status på asylsøknaden, hvilken type mottak man bor på, og sivilstatus. For den største gruppen er satsen for voksne på maks 2.044 kroner i måneden. Dette tilsvarer 68 kroner dagen hvis man legger til grunn en måned med 30 dager. Mindreårige får noe mer.

– Når vi snakker om matvarer som krymper, og at alt blir dyrere, så sier det seg selv at det ikke er en sum man kan leve av, sier Wold.

Bor man på asylmottak med kantine, er støtten på 15 kroner dagen.

Etter at det alternative budsjettet er lagt fram, går SV i gang med budsjettforhandlinger med regjeringspartiene fra mandag av. Målet er å sikre stortingsflertall for et statsbudsjett for neste år.

(©NTB)