Kaptein på redningsskip nekter å forlate italiensk havn

Kapteinen på et redningsskip nekter å følge ordre fra italienske myndigheter om å forlate en siciliansk havn. Årsaken er at 35 mennesker nektes å gå i land.

Kapteinen på et redningsskip nekter å følge ordre fra italienske myndigheter om å forlate en siciliansk havn. Årsaken er at 35 mennesker nektes å gå i land.

Italia lar kun syke og mindreårige migranter få slippe i land fra den tyske redningsbåten i Catania.

Italias nye regjering på ytre høyre side har varslet at de skal slå ned på båtmigranter som krysser havet fra Nord-Afrika. Innenriksminister Matteo Piantedosi har tidligere sagt at de som «ikke er kvalifisert», vil måtte forlate italiensk farvann.

Tre mindreårige jenter og et spedbarn var de første som søndag fikk gå i land fra redningsskipet Humanity 1, fulgt av mindreårige gutter. Deretter ble voksne menn med helseproblemer sluppet i land. Til sammen 144 fikk forlate skipet.

Leger gjennomførte medisinske undersøkelser om bord. 35 menn ble erklært som friske, og de ble derfor nektet å sette fot på italiensk jord.

– Men det var ingen tolk om bord for å vurdere deres psykiske og fysiske tilstand. Det ble heller ikke gjort noen psykologisk evaluering av dem, sier SOS Humanity, den tyske organisasjonen som driver skipet.

– Rett til asyl

Kapteinen nekter å etterkomme ordren om å forlate havnen før alle overlevende som ble reddet fra havsnød, er satt i land.

– De 35 overlevende har rett til å søke om asyl, og de har rett til en formell asylprosess. Det kan bare gjennomføres på land, sier organisasjonen.

Senere søndag ankom redningsskipet Geo Barents, som driftes av Leger Uten Grenser og seiler under norsk flagg. Skipet hadde 572 mennesker om bord. Også her fikk familier, barn og syke få komme i land.

Anklages for bidrag til menneskehandel

Humanitære grupper og to italienske parlamentarikere har protestert mot innstrammingen. Utvelgelsesprosessen beskrives som ulovlig og umenneskelig. Men innenriksminister Piantedosi mener hjelpeorganisasjonene som driver skipene, bidrar til menneskehandel og at folk forsøker å krysse Middelhavet.

Både SOS Humanity og Leger Uten Grenser erklærte at alle deres passasjerer var sårbare etter å ha blitt reddet til sjøs, og at de fortjente en trygg havn under internasjonal lov.

– En redningsaksjon anses som fullført først når alle de overlevende er satt i land på et trygt sted, het det i en uttalelse fra Leger Uten Grenser.

Ocean Viking venter fortsatt

To andre redningsskip sitter foreløpig fast på sjøen. Om bord sover folk på gulv og dekk, det spres luftveisinfeksjoner og skabb, ettersom mat og medisinske forsyninger blir dårligere.

Det tyskdrevne Rise Above, med 93 personer reddet til sjøs, søkte en mer beskyttet posisjon i farvannet øst for Sicilia på grunn av været. Talskvinne Hermine Poschmann sa søndag at mannskapet ikke hadde mottatt noen svar fra italienske myndigheter.

Poschmann beskrev trange forhold på det relativt lille skipet på 25 meter (82 fot).

Norskregistrerte Ocean Viking med 234 mennesker om bord er drevet av den europeiske veldedige organisasjonen SOS Mediteranee. Det ble søndag værende i internasjonalt farvann sør for Messinastredet. Redningsskipet har ikke fått instruksjoner om å fortsette til en italiensk havn, sa en talsmann. Den første redningen var for 16 dager siden, og angsten øker blant migrantene, sa hjelpearbeidere.

Krever at organisasjonenes hjemland må ta imot migrantene

Den nye innstramningen som Melonis regjering har lagt seg på, minner om linjen som ble innført under Matteo Salvinis korte periode som innenriksminister i 2018–2019. Han er i dag infrastrukturminister med ansvar for havner.

Italias regjering krever at land hvor veldedighetsorganisasjonene er hjemhørige, må ta imot migrantene. I en Facebook-video gjentok Salvini at tilstedeværelsen av de humanitære båtene oppmuntrer menneskesmuglere.

De ideelle organisasjonene avviser dette og sier de er forpliktet av lov til å redde mennesker i nød, samt at kystnasjoner er forpliktet til å sørge for en trygg havn så snart som mulig.

Amnesty International kalte Italias holdning «skammelig».

(©NTB)