— Jeg har alltid respektert Sumaya

Sumaya Jirde Ali beskriver at komiker Atle Antonsen skal ha grepet tak i henne og fremmet nedsettende rasistiske ytringer mot henne.

Tirsdag formiddag beskriver forfatter, dramatiker, redaktør og poet Sumaya Jirde Ali at hun for tre uker siden ble utsatt for rasistisk trakassering av en beruset Atle Antonsen.

Han skal ha bedt henne om å holde kjeft gjentatte ganger, sagt «du er for mørkhudet til å være her» og tatt tak i armen hennes. Sumaya Jirde Ali politianmeldte Antonsen for hatefulle ytringer.

Nå beklager Antonsen i et Facebook-innlegg:

— Unnskyld. Natt til 23. oktober i år var jeg på bar i Oslo med gode venner. Det som skulle bli en hyggelig kveld med øl og prat, endte i katastrofe. Det kan jeg takke én person for: meg selv, skriver Antonsen.

Videre beskriver han at utsagnene hans var et slags forsøk på en dårlig spøk, men at det likevel ikke kan unnskylde oppførselen hans:

— Den som ble utsatt for katastrofen, er Sumaya Jirde Ali. Denne kvelden møtte hun en full komiker som lirte av seg helt utrolig dumme ting. Det er ingen unnskyldning at de idiotiske kommentarene var et slags forsøk på spøk. For det jeg sa var bare idiotisk. Punktum.

— Jeg har alltid respektert Sumaya

I sitt Facebook-innlegg forsøker Jirde Ali å fremstille Antonsen i et rettferdig lys ved å opplyse om at han tidligere har sendt henne en støttende melding da hun ble utsatt for mye rasistisk hets for et par år siden. Antonsen formidler i innlegget at han anser Jirde Ali som et forbilde.

— Jeg har alltid respektert Sumaya. Hun er et forbilde og en sterk og viktig stemme. Det var mitt utgangspunkt da jeg gikk bort for å snakke med henne. Det gikk som alle forstår skikkelig galt, skriver Antonsen.

— Jeg må revurdere mitt forhold til alkohol

— Unnskyld, Sumaya Jirde Ali. Unnskyld, dere andre som var til stede den kvelden. Og unnskyld til alle dere andre som blir lei seg eller forbanna over mitt ekstremt klønete forsøk på å være morsom. Dette var ikke morsomt. Dette er ikke morsomt. Det kommer aldri til å bli det heller, fortsetter Antonsen.

Ifølge Jirde Ali og venninnen hennes Cathrine Kristiansen, fremsto han som sterkt beruset da han trakasserte Jirde Ali. Dette bekrefter han i Facebook-innlegget.

— Jeg skjønner at jeg må revurdere mitt forhold til alkohol og hvordan jeg kommuniserer med folk under alkoholpåvirkning. Det er åpenbart at dette står i kontrast til hvordan jeg opplever meg selv.

Videre beskriver han at han «vet hvilke verdier han har, og hva han står for».

— Jeg har aldri tenkt at det kan være mulig for meg å være rasistisk. Men etter denne kvelden og disse idiotiske kommentarene skjønner jeg at jeg må gå noen runder med meg selv.

Rasistiske hatytringer i kommentarfelt

Saken har skapt mye debatt på sosiale medier. Et flertall av ytringene i kommentarfeltene uttrykker støtte til Sumaya, men en god del anklager henne for å lyve og inneholder rasistiske ytringer.

Dette har blant annet Rødt-politiker Sofia Rana påpekt i et Facebook-innlegg :

— Etter at Sumaya fortalte om rasismen hun opplevde av Atle Antonsen så flommer kommentarfeltene over av bagatellisering og victim-blaming. Folk er raske til å unnskylde oppførselen hans med at det var humor og at at man ikke skal bli så krenka. Her kommer mer rasisme frem og kommentarfelt må stenges.

Rødt-politiker Sofia Rana påpeker at hatytringer kan føre til at personer med minoritetsbakgrunn kvier seg for å ytre seg.
Foto : Privat

Hun påpeker at rasistiske hatytringer i kommentarfelt kan føre til at samfunnsdebattanter og komikere med minoritetsbakgrunn slutter å ytre seg:

— En annen komiker jeg kjenner med pakistansk bakgrunn tør ikke snakke med medier om dette for sist han uttalte seg ble han utsatt for dødstrusler og trakassering. Hvor mange andre er det som ikke gidder å si ifra eller uttale seg nå i frykt for å bli utsatt for noe sånt?

Jirde Ali tok selv en pause fra offentligheten etter å ha mottatt en mengde drapstrusler og andre rasistiske hatytringer i 2018.  Utrop har vært i kontakt med Jirde Ali tidligere i dag. Hun fortalte da at hun ikke ønsker å kommentere saken utover det som hun har skrevet på Facebook.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Kamzy Gunaratnam deler Ranas bekymring for at rasistiske hatytringer gjør at flere med minoritetsbakgrunn kvier seg for å ytre seg offentlig.

— Terskelen kan bli høyere for å delta i det offentlige ordskiftet. Terskelen kan bli høyere for å sette seg på en bar med en venninne. Terskelen kan bli høyere for så mye, fordi det koster altfor mye, skriver hun i et Instagram-innlegg.

Arbeiderparti-politiker Kamzy Gunaratnam påpeker viktigheten av å si unnskyld, samtidig som hun understreker at handlingen allerede har fått konsekvenser.
Foto : Oslo kommune/Sturlason

I samme innlegg uttrykker Gunaratnam at selv om handlingen allerede har fått konsekvenser, så er unnskyldninger alltid betydningsfulle.

— Takk til Atle Antonsen som unnskylder. Og en enda større takkk til Sumaya Jirde Ali som står i dette – runde etter runde.