Kristendomstest tilbys til «konvertitter»

Kristne konvertitter: Opplever hets på asylmottak
Foto: John Suler/Flickr
Iranske og tyrkiske selskaper hjelper personer med å få asyl ved at de fremstår som konvertitter til kristendommen, ifølge NRK. 

Flere selskaper i Iran og Tyrkia tilbyr seg å produsere falske dokumenter til personer som vil oppnå asyl ved å framstå som konvertitter til kristendommen, har NRK avdekket.

Da NRKs medarbeider utga seg for å være ute etter asyl i Norge, foreslo et selskap uoppfordret at de kunne produsere papirer som dokumenterte at vedkommende tilhørte en iransk hjemmekirke og av den grunn hadde blitt innkalt til rettsmøte.

På enkelte av hjemmesidene tilbys kunnskapstester om kristendommen. Spørsmålene er laget slik at en konvertitt – falsk eller ekte – skal framstå mer troverdig i asylavhør, hvis den kristne troen skal brukes som asylgrunn.

Spørsmål om disiplene
Et av spørsmålene i en av testene skal ha vært: Hva er navnet på Jesus sine disipler? Dette er et av 100 spørsmål om kristendommen NRK har oversatt fra persisk til norsk.

– Vi kan ikke være sikre på at noen ikke klarer å komme gjennom systemet med falske historier. Men da har vi mulighet, også flere år senere, til å tilbakekalle opphold hvis vi oppdager at historien var falsk, sier avdelingsdirektør i UDI, Hanne Jendal, til NRK.

Landinfo bekrefter at de kjenner til de aktuelle selskapene og betegner dem som overraskende sofistikerte.