Russland slipper fri afro-amerikansk basketspiller i bytte mot våpenhandler

Etter nesten elleve måneder i fengsel er baskespilleren Brittney Griner fri igjen.
Foto: Wikicommons/Lorie Shaull
Basketspilleren Brittney Griner er løslatt i Russland i bytte mot den russiske våpenhandleren Viktor Bout.

Afro-amerikaneren og basketspilleren Brittney Griner er løslatt i Russland i bytte mot den russiske våpenhandleren Viktor Bout.

– Hun er i sikkerhet. Hun er på flyet. Hun er på vei hjem, sier USAs president Joe Biden i en uttalelse.

Løslatelsen kommer etter at Russland og USA inngikk en avtale om fangeutveksling. Ifølge ikke navngitte kilder har avtalen blitt forhandlet fram de siste ukene. USAs president Joe Biden skal ha gitt grønt lys så sent som i forrige uke, skriver CBS
News
.

Biden skal ha snakket med Griner på telefonen torsdag, mens hennes partner, Cherelle, befant seg på det ovale kontoret i Det hvite hus.

Russiske myndigheter har også bekreftet at Viktor Bout er tilbake i Russland igjen, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Ni års fengsel

Griner, en av USAs beste kvinnelige basketballspillere, ble dømt til ni års fengsel i august etter at hun i februar ble stoppet på flyplassen i Moskva for besittelse av cannabisolje. Oljen
brukes i e-sigaretter.

Pågripelsen skjedde like før Russland invaderte Ukraina.

Det er den andre fangeutvekslingen mellom USA og Russland på åtte måneder. Men avtalen kommer med en bismak for USA ettersom amerikanerne også ønsket å få løslatt Paul Whelan, en annen amerikaner som har sittet fengslet i Russland siden 2018, anklaget for spionasje.

– Trakassering grunnet hudfarge og legning

Før Griners løslatelse ble Sarah Krivanek, en annen amerikansk kvinne som sitter fengslet i Russland i påvente av deportasjon, intervjuet om sine egne oppvelser av det russiske fengelsvesenet.

Krivanek sa til nyhetsmagasinet People seg feilanklaget for vold og vilkårlig arrestasjon. Hun beskrev å sitte i russisk fengsel som et “rent helvete”, og fryktet at Griner kom til å bli utsatt for enda mer trakassering fra medfanger og voktere enn henne selv.

– Jeg har sittet i et år og er fysisk og mentalt nedbrutt. Griner er over to meter høy, hun er en farget kvinne, noe som er veldig uvanlig i russiske fengsler, og er i tillegg lesbisk. Sistnevnte vil gi henne enda flere utfordringer. Hun vil måtte holde en lav profil.

Forhandlingskort?

Griner har erkjent å ha hatt med seg cannabisolje, men dommen på ni års fengsel var uvanlig streng, noe som har vakt mistanke om at Russland ønsket å bruke henne som et forhandlingskort for å få løslatt Viktor Bout.

Griner har spilt for Phoenix Mercury siden 2013, samtidig som hun har spilt for russiske UMMC Jekaterinburg når WNBA-sesongen har hatt pause.

31-åringen har også vunnet to VM-gull og to OL-gull med det amerikanske kvinnelandslaget.