Forlag trekker eventyrbok etter reaksjoner på jøde-fremstilling

Faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo, Mats Tangestuen, reagerte kraftig på hvordan en jøde blir framstilt i Den store boka med eventyr. Nå har Gyldendal trukket boken.
Foto: Ragnhild Elnæs
Gyldendal trekker en barnebok med eventyr etter å ha fått kritikk for å videreformidle gamle, antisemittiske stereotyper.

Det er boken «Den store boka med eventyr» som nå trekkes tilbake, skriver Vårt Land. Årsaken er en beskrivelse av en jøde i eventyret Aladdin og tryllelampen, som blant annet blir omtalt som en svindler.

– Dette kobler seg til antisemittiske stereotypier som har blitt tegnet i flere hundre år, om jøden som en sleip bedrager, sier Mats Tangestuen, faglig leder ved Jødisk Museum i Oslo.

Gyldendal forlag sier de har stoppet salget av boken etter at de ble gjort oppmerksomme på en eldre oversettelse av det gamle eventyret – og at de på ingen måte kan stå inne for teksten.

– Vi ønsker å beklage til dem som har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til denne teksten. Vi skulle ha oppdaget dette selv, og vi går nå gjennom våre rutiner på nytt og vil sørge for en gjennomgang av andre eventyrbøker, sier forlagssjef Anne Cathrine Knudsen.