Amar Bokhari vinner Harry Hole-prisen

Sosialentreprenør Amar Bokhari har vunnet årets Harry Hole-pris
Foto: Skjemdump/Facebook
Norsk-pakistaneren Amar Bokhari vinner to millioner kroner grunnet sitt engasjement for mennesker.

Ifølge en pressemelding fra Harry Hole-stiftelsen heter det:

– Bokhari er en sosial entreprenør, som gjennom sitt arbeid og virke har bidratt til å sikre trygge og anstendige arbeidsplasser til over 400 håndverkere ved Bokhari-veveriet i Pakistan.

Skoledrift i Pakistan

Entreprenøren tok blant annet over utviklingen av skolen Lams (Laila and Amar School and College for Girls) i Pakistan, som hans far etablerte i 1996, etter farens bortgang i 2012.

– Det har vært et viktig valg å ta for meg. Jeg føler meg privilegert og er takknemlig for å kunne bidra til bedre forhold og muligheter for mange barn og unge i Sultan Town, sier han.

Skolen ligger i Sultan Town, like utenfor Faisalabad øst i Pakistan.

– Ikke minst føler jeg en nærhet til det enkelte menneske i prosessen. Lokalsamfunnet rundt er også blitt sikret skolegang for over 700 jenter og gutter ved Lams-skolen i Pakistan, sier Bokhari videre.

Hjelper flyktningbarn

Bokhari har valgt å dele beløpet på to mottakere. En av disse er Unicefs skoleprogram Back to School Response, som er rettet mot ukrainske barn på flukt. Organisasjonen har utviklet «School-in-a-box»-konseptet som er en boks som inneholder kunnskapsmaterialer og verktøy til barn i alle aldre.

– En boks inneholder utdanningsmateriale for en lærer og 40 barn og kan vare opp mot tre måneder. Harry Hole-prisen bidrar i dette viktige arbeidet, sier kommunikasjonsdirektør Stian Lyberg i Unicef.

Inspirert av krimhelt

Harry Hole-stiftelsen ble opprettet av forfatteren Jo Nesbø i 2008. Han overførte da alle rettigheter og inntekter fra romanen «Hodejegerne» til stiftelsen. Senere er rettighetene til «Blod på snø» og «Mere blod» også opptatt i stiftelsen.

– Årets ålreite trenger ikke å ha vært ålreit hele livet, eller hele tiden, men kanskje ha en formtopp i inneværende år. Dette er jo litt i tråd med Harry Hole selv, sier Nesbø, styreleder i Harry Hole-stiftelsen.