Nasjonalist pågrepet for rasistisk motivert angrep

Her i byen Macerata skjedde den rasistisk motiverte skyteepisoden.
Foto: Abraham Sobkowski
- Lenge leve Italia! skrek den italienske nasjonalisten Luca Traini og gjorde fascisthilsen da han ble pågrepet for å ha skutt og såret seks innvandrere.

Seks afrikanske migranter, der en av ofrene var en 25 år gammel nigeriansk kvinne, ble såret i skytingen forrige helg i den italienske provinshovedstaden Macerata.

– Angrepet skjedde som del av en høyre-ekstremistisk kultur med klare referanser til fascisme og nazisme, uttalte innenriksminister Marco Minniti samme dag som angrepet, ifølge NRK.

Traini, som nå er pågrepet for skytingen, var ifølge flere italienske medier, kandidat i 2017 for det høyreorienterte populistiske partiet Lega Nord ved kommunestyrevalget i Corridonia i Macerata-provinsen.

Partiets leder, Matteo Salvini, har som en del av sitt valgløfte lovet å deportere 150.000 innvandrere det første året, hvis han skulle vinne valget og bli statsminister, opplyser nyhetsbyrået AP. Salvini, tar selv avstand fra angrepet, men har også uttalt at den voldelige episoden er en konsekvens av masseinnvandringen som har funnet sted de siste årene.

Innvandringsdebatten blusser opp
Den rasistisk motiverte skyteepisoden som fant sted i Macerata, kobles nå av lokale myndigheter til drapet av en 18 år gammel hvit jente som ble funnet drept og partert, mindre enn en uke før. En mann av nigeriansk opphav er fengslet i forbindelse med drapet av jenta, og Traini har selv uttalt at han ønsket å hevne hennes drap, som i ettertid har skapt spenninger i lokalmiljøet.

Ordføreren i Macerata, Romano Carancini, har uttalt at skyteepisoden ikke kan ses som en isolert handling, men en utvikling «som må stoppes og bekjempes», og Trainis, advokat Giulianelli, forsvarer kaller saken en del av et politisk problem.

– Mer enn 600.000 flyktninger og migranter har tatt seg til Italia i løpet av de siste fire årene. Innvandringen er blant temaene som har fått stor oppmerksomhet i forkant av valget på ny nasjonalforsamling 4. mars, og flere politikere på venstresiden har i etterkant av angrepet lagt skylden på høyresiden, og da spesielt på Lega Nord, skriver NRK.